Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Suçlu aramayın
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftlerin birlikte doktora gitmesi ve istenen testleri yaptırması şart. Kısırlık tedavisi zorlu ve yıpratıcı bir süreç. Sorununuz için suçlu aramaya kalkmayın, doğru şekilde tedavi edilirseniz bebeğinizi kucaklarsınız.

SORU: İğnelerden memnun kalmıştım

Yurt dışına gittiğimde erken boşalmayı engelleyen ve uzun süreli performansı artıran iğnelerden almıştım. Penise, damara dokunmadan iğneler yaparak tedavi gördüm ve memnun kaldım. Acaba bu iğnelerden Türkiye’de bulabilir miyim?

CEVAP

Penise yapılan bazı enjeksiyonlar ile sertleşme sağlamak mümkündür ve bunlar tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ama erken boşalmanın bu şekilde bir tedavisi yoktur. Penise yapılan iğnelerin zaman içinde zararlı etkileri (penis eğriliği, ağrılı ereksiyon, sertliği sağlayan dokuda bozulma) görülebildiğinden tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Sorununuza yan etkisi ve zaman içinde yaratacağı olumsuzluklar olmayan yöntemler ile çözüm aramanızı öneririm.

SORU: Eşim hamile kalamıyor

2 yıllık evliyim. Eşimin de benim de görünürde hiçbir sağlık sorunumuz yok. Ama evlendiğimizden beri korunmamamıza rağmen eşim bir türlü hamile kalmadı. Kısırlık konusunda doktora gitmemiz gerekiyor. Kim önce doktora gitmeli?

CEVAP

Aslında kısırlık tedavisine hem kadının hem erkeğin aynı anda başvurması gereklidir. Ama önce erkeğin tetkiklerinin yapılmasında fayda vardır. Kültürel yapımız gereği kısırlık söz konusu olduğunda hep kadınlar doktora gönderilmekte, erkekler ancak en son aşamada gitmekte ya da hiç doktora gitmemeyi tercih etmektedirler. Öncelikle kadınların kısırlığı son aşamasına kadar araştırılmakta hatta gereksiz yere birçok tedaviler uygulanmaktadır.

SORU: Neden çocuk sahibi olamıyoruz?

Ben 34, eşim 31 yaşında. 6 yıllık evliyiz. 4 yıl kadar önce bebeğimiz olmadığı için doktora gittik. Eşimde varikosel tespit edildi. Eşim 2016’da çift taraflı varikosel ameliyatı oldu. Ameliyat neticesinde testislerinden birini kaybetti. Ameliyattan 3-4 ay kadar sonra yapılan spermiogram sıfır çıktı. Bize tüp bebek önerdiler. Eşime TESE uygulandı. Doktora “Her şey mükemmel. Çok sayıda canlı ve hareketli spermi var” dedi, sperm dondurma işlemi yapıldı. İki defa tüp bebek denedik ama gebelik elde edemedik. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Varikosel ameliyatı testislerin daha çok ve kaliteli sperm üretmesi için yapılır. Bu ameliyat nedenile neden testisinizi kaybettiğinizi anlayamadım. Ayrıca varikosel sperm sayısını, hareketliliğini azaltmak ile birlikte sıfıra indirmesi çok nadir bir durumdur. Menide hiç sperm hücresinin olmaması kanallarda tıkanıklık düşündürmelidir ve bu durum mikrocerrahi veya endoskopik yöntemler ile tedavi edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder