Ekonomi Sucuk ve pastırma zammı kapıdan döndü

Sucuk ve pastırma zammı kapıdan döndü

Paylaş
Sucuk ve pastırma zammı kapıdan döndü

Sucuk ve pastırma zammı kapıdan döndü

Et ve Balık Kurumu’na et ithalatı yetkisi verilmesi ve et fiyatlarıyla ilgili açıklamaların piyasaya olumlu yansıması, Kayseri’deki sucuk ve pastırma üreticilerine, zam kararını askıya aldırdı.

Haberin Devamı

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığının canlı hayvan ve et ithalatı yetkisini Et ve Balık Kurumuna vermesinin piyasayı olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Canlı hayvan üreticilerinin bu açıklamalar karşısında paniğe kapıldıklarını ifade eden Ünlü, birkaç günde piyasaya çok fazla canlı hayvan sürüldüğünü, karkasta 16,50 lira olan kilogram fiyatının 15 liraya kadar düştüğünü belirtti.

Bu girişimlerin söylemde kalmaması gerektiğini kaydeden Ünlü, "Söylemler bile fiyatları düşürmeye yetti ancak, hükümet bu konuda kalıcı tedbir almalı. Bir süre önce et ithalatına karşı çıkıyordum ancak, önümüzde Ramazan Bayramı, daha sonra Kurban Bayramı var. Gurbetçilerin tatil dönemi de buna eklenince, canlı ithal edilen damızlıkların kesime gelmesi zaman alabilir. Bu yüzden geçiş sürecinde belirli oranda canlı et ithalatı yapılabilir. Et ve Balık Kurumu ithal edeceği eti veya canlı hayvanı sınırlı tutmalı. Aksi taktirde ihtiyaçtan fazla et ithalatı üreticiyi bitirir" dedi.

Haberin Devamı

"YAKIN GELECEKTE ZAM OLMAZ"

Sucuk ve pastırmaya 1 Mayıs’tan geçerli olacak şekilde zam yapma kararı aldıklarını, zam oranlarıyla ilgili listeleri hazırlamalarına rağmen hükümetin aldığı kararlar nedeniyle et fiyatlarındaki gerileme nedeniyle bu kararı şimdilik uygulamayacaklarını belirten Ünlü, "Sucuğun toptan satış fiyatını 20 liradan 24 liraya, normal pastırmayı 33 liradan 35 liraya, sırt pastırmayı da 40 liradan 45 liraya yükseltme kararı almıştık. Yeni fiyat listelerini bile hazırlamıştık. 1 Mayıs’ta zamlı satışlara başlayacaktık ancak, et fiyatlarındaki düşüş, zam kararımızı askıya aldırdı. Yakın gelecekte pastırma ve sucuk fiyatlarına zam olmaz" diye konuştu.

Kayseri’de, birinci kalite sucuk kilogramı 28-30 lira, pastırma ise 52-55 liradan satılıyor.