Cumartesi Postası 'Sultan'lara layık terlikler

'Sultan'lara layık terlikler

Paylaş
'Sultan'lara layık terlikler

Terlik artık sadece evde giyilmiyor, yaz gelince kadın, erkek rahat etmek için terlik giyiyor. Ancak bizim kültürümüzde evde terlik giymek yaygındır ve rahatlık hissi verir

Haber: Özgür Köylü
okoylu@posta.com.tr

Evin erkeği gün boyu çalışıp evine dönünce ayakkabılarını çıkarıp önüne konulan rahat terliklerini ayağına geçirir. Misafirliğe giderken yanında zarif bir terlik götürmek eski İstanbul hanımefendilerinin adetiydi.

Osmanlı zamanında da Cumhuriyet döneminde de dönemin hanımefendilerinin dolabında mutlaka misafir terliği bulunurdu. Terliğin gelin ve damat alışverişlerinde de önemi büyüktür. ‘Damat terliği’ Fatih, Nişantaşı ve Mahmutpaşa’dan alınır, bazen de ısmarlama yaptırılırdı. Gelin terlikleri ise süslü püslüydü.

Alınan gecelik ya da sabahlığın rengine uygun tüylü, şık terlikler çeyiz sandıklarını süslerdi. Pek çoğunuz anneniniz süslü terliklerini hatırlıyor değil mi? Ev terlikleri ya da gelin terlikleri yapılmaya devam ediyor ama çoğu artık ısmarlama...

170 gramlık terlikler

İstanbul’da terlik yapımını sürdüren Sultan Terlik de Nişantaşı’ndaki Hak Pasajı’nda ünlü müşterilerine ve ayak rahatlığına özen gösterenlere hizmet veriyor. Sultan Terlik’in sahibi Melih Atasoy 33 yıldır bu işle haşır neşir. 1960 doğumlu olan Melih Bey mal almak için Beyoğlu ve Tarlabaşı’ndaki terlik atölyelerine gire çıka, ustaları izleye izleye sonunda bu işi yapmaya karar vermiş.

Önce dükkanı açmışlar ama Melih Bey bu işi öğrenmeye karar verince 25 sene önce Beyazıt-Gedikpaşa’da Neviye Sokak’taki atölye açılmış. Melih Bey uzun süre ustalarla çalışmış, mesleğinin bir numaralarını atölyesinde ağırlamış, onlarla çalışmış. Şimdilerde işi bırakıp köşesine çekilen ünlü Garbis Usta öyle güvenmiş ki Melih Bey’e, bütün modellerini ona emanet etmiş, bu zinciri devam ettirsin diye.

Melih Bey atölyede, eşi Hatice Hanım Nişantaşı’nda müşterileri için hem imalatçı, hem tasarımcı hem de satış konusunda el birliğiyle çalışıyor. Peki ama bu terliklerin özelliği ne? Öncelikle fotoğraflarda gördüğünüz terliklerin hepsi elde dikiliyor ve hakiki deri. Yumuşacıklar, katlayıp cebinize koyabilirsiniz.

Çok hafifler, Hatice Hanım öyle bir terlik verdi ki elime, hafifliği karşısında şaşırdım kaldım. Ağrılığı sadece 170 grammış. Gecelik, sabahlıkların altına giyilen gelin terliklerinin yanı sıra Sultan Terlik’te bulunan terliklerde Osmanlı motifleri hakim.

Topuklar süspansiyonlu ve kayın ağacından yapılıyor, ortopedik, kösele, ökçeler de tam ayak sağlığına uygun 2 ökçe. Sultan Terlik’in ünlü müşterileri kadar yıllardır gelip giden müdavimleri de var.

En çok sevilen modelleri polar kumaştan yapılan üzerinde gül olan terlik. Pembesi, kırmızısı her rengi var.

Siparişinizi verin bir hafta sonra teslim alın

İstanbul sosyetesinin tanıdık simalarında Ülge Caferzade terliklerini hep Hatice Atasoy’dan alırmış. Dizlerindeki rahatsızlık yüzünden terlik alırken sıkıntı çeken Ülge Caferzade buradan aldığı terlikler sonrası sağlığına kavuşmuş, diz ağrılarından kurtulmuş. Hatice Hanım’ın 33 yıldır değişmeyen müşterilerinden biri de Anita Hanım.

Londra’da yaşayan bu hanımefendi her yıl gelmeden önce Sultan Terlik’i arar, siparişini verirmiş. En az da 5 çift terlik ısmarlarmış, hatta bazen dostlarına, arkadaşlarına Türkiye’den terlik götürürmüş. Sultan Terlik’in bir müşterisini de Melih Bey şöyle anlatıyor: “Anadolu’da dolaşan, bulduğu eski kumaşları toplayan bir hanımefendi bize gelip modelini gösterip terlik yaptırıyor. Onun sayesinde terliklerimiz dünyanın pek çok yerinde tanınıyor.”

Terlik siparişi için öyle uzun süre beklemenize gerek yok, siparişinizi verdikten 1 hafta sonra terliğinizi teslim ediyorlar. Çok acelesi olan ya da yurt dışına çıkacak müşterileri için 3 günde terlik yaptıkları da olmuş.

Dergi ya da gazete karıştırırken bir terlik gördünüz, bayıldınız, hemen kesin o fotoğrafı ve getirin Hatice Hanım’a. Eğer uygunsa onlar sizin için yapıyorlar. Ayrıca müşterilerinin çok beğendiği, yıllardır giymekten mutlu olduğu terliklerinin tamirini de yapıyorlar.

Sultan Terlik’in ünlü müşterileri arasında Seçil Heper, Muazzez Ersoy, şarkıcı Nilüfer, Güven Hokna, Melek Baykal, Gülşen Bubikoğlu gibi isimler var. Fiyatlar ise 65-125 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı