Cumartesi Postası Sultanlara lâyık hamam!

Sultanlara lâyık hamam!

Paylaş
Sultanlara lâyık hamam!

Ayasofya Camii'nin karşısında olan, Hürrem Sultan'ın kendisi için yaptırdığı 455 yıllık hamamda yıkanmak istemez misiniz? Ya da örneğin orada kına gecesi organizasyonu yapmak?..

YAZGÜLÜ ALDOĞAN

Haberin Devamı

yaldogan@posta.com.tr

Kısa süre önce restore edilip yeniden açılan Hürrem Sultan Hamamı hem lüks hem de nostaljik bir keyif veriyor meraklılara...

İstanbul’daki Sultanahmet Meydanı’nda, Ayasofya’nın karşısındaki hamamı gezerken aklıma geldi: Bu kadar güzel bir hamamda sadece yıkanmaya yazık, burada kına geceleri yapılmalı.. Ne de olsa kına gecesi şimdiki kızların yaptığı gibi gece kulüplerinde değil, hamamda yapılırdı! Ama zaten Ayasofya Hamamı’nda yapılıyormuş kına geceleri. Müziği, ikramı eksik olmuyormuş. Ooohh, gelsin sazlar, dolmalar... 19 Mayıs’da açılmış hamam ama aslında Hürrem Sultan l556 yılında kendisi için yaptırmış. Yıllar içinde ihmal edilmiş, bakımsız kalmış, hatta o hani her yeri yıktıkları Menderes döneminde az kalsın yıkılıyormuş... Almanlar engel olmuş!

Haberin Devamı

Benim hatırladığım; DÖSİM burayı halı mağazası yapmıştı, hatta gezip halı almıştım. Şimdi, restore edilip hamam yapılması koşuluyla Haseki Turizm’e kiralanmış. Restorasyonunu Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Tevfik İlter 3.5 yılda yapmış, tam 11 milyon dolara mal olmuş! Bir ara depo olarak da kullanılmış bu güzelim hamamın o kadar çok yeri zedelenmiş ki. Örneğin o güzelim kubbelerin üzerindeki kurşunlar sökülüp beton dökülmüş.

Şimdi yine kurşun kaplama. Fil gözü adı verilen, hani o dışarıdan içeriyi göstermeyen ama mekana buğulu bir ışık girmesine izin veren camlar takılmış kubbeye. Mermerler yenilenmiş, ahşap kaplama sedir ağacından, mis gibi kokuyor. Musluklar ve hamam tasları altın kaplama. Peştemallar, ipek koton. Her müşteriye özel set veriliyor: Terlik, peştemal, sabun.

Önce kese sonra şerbet

Konukları, natırlar ve tellaklar karşılıyor. Özel odalarda soyunuyor, eşyalarınızı şifreli dolaplara koyuyorsunuz. Natır ve tellaklar size kese yapıyor, yıkıyor... Hamamda soğuk, ılık, sıcak bölümler var. Soğuk bölümde şezlonglara uzanıp dinleniyorsunuz. Hamamın fiyatı, bu kadar servise uygun olarak, kişi başı 70 Euro. Ama Çemberlitaş gibi diğer tarihi hamamların fiyatı da buna yakınmış meğer. Hamamın, bahçesiyle birlikte 3 dönümlük geniş ir arazisi var ama başka kapalı mekanı yok.

Haberin Devamı

Açık mekanda kafeterya ve lokanta bulunuyor. Buranın fiyatları daha makul. Ramazan’da iftar mönüsü 55 TL. İftar yapanlara hamamda yüzde 20 indirim yapılıyor! Akşamları canlı müzik ve semazenler, sizi Osmanlı atmosferine sürüklüyor. Müziğin sesi fazla açık ama o civarda hem Sultanahmet Camii’ni hem Ayasofya’yı seyrederek yemek yiyebileceğiniz tek yer burası olunca hamam çıkışı tavsiye edilir! Son bir not: Kafetarya ve lokantada alkollü içecek servisi yok. İzin meselesi değil, böyle tercih edilmiş. Bu sıcakta buz gibi bira içmek isteyen müşteriye “Ayasofya’ya çok yakınız, ayıp olur” mu diyorlar, artık bilemem.

Hamam sözlüğü

Külhanlık: Ateşin yandığı yer. Ateşe atmak için odun toplayan ve esnaf tarafından bakılan kimsesiz çocuklar burada çalışırmış.

Cehennemlik: Hamamın ortasındaki en sıcak yer.

Tüteklik: Kubbedeki buhar tüten bacalar.

Fil gözü: Kubbe üstündeki camdan aydınlatma yerleri.

Natır: Kadınları yıkayan görevli.

Haberin Devamı

Tellak: Erkekleri yıkayan görevli.

(06.08.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)