Gündem Sümela doldu taştı

Sümela doldu taştı

Paylaş
Sümela doldu taştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 88 yıl aradan sonra verdiği ayin izniyle dün Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı doldu taştı

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı Ortodoks Hıristiyanlar için büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 88 yıl sonra Ortodoks Hıristiyanlar’a Sümela Manastırı’nda Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü olarak kabul edip kutladıkları günde ayin yapma izni verdi.

Sümela Manastırı dün düzenlenen ayinde doldu taştı. Ayin için Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dan gelen gruplar sabah erken saatlerde Sümela’ya akın etti.

AYİNE 500 KİŞİ KATILDI


Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği ayine, 500 kişinin katılmasına izin verildi. Yüzlerce kişi de ayini manastırın çevresine kurulan dev ekran televizyonlardan gözyaşları içinde izledi.

Patrik Bartholomeos, alkışlar ve dualarla karşılandı. Bartholomeos’un gelişinin ardından Ortodoks geleneklerine göre yarım saat ilahi ve dualar okundu.

RUMCA VE TÜRKÇE KONUŞTU

Kürsüye çıkan Bartholomeos, ayinde Rumca ve Türkçe konuşma yaptı. Sözlerine “Sıcakkanlı, misafirperver Karadenizliler, sevgili Trabzonlular” diye başlayan Bartholomeos şunları söyledi:

“88 yıl sora Sümela’da tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Hıristiyan aleminin en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Anamız’ın ölüm yıldönümünün kutlandığı bir tarihte burada bulunmaktan ve ayin yönetmekten büyük mutluluk duymaktayım.”

Sümela Manastırı’nda ayin iznine bazı gruplar karşı çıkmıştı. Patrik Bartholomeos, karşı çıkanlara gönderme yaparak “Bizim hiç bir art niyetimiz yok.

Yıllarca burada yaşamış Rum Ortodoksların anısına, hizmet etmiş keşişlerin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırı tarihinde gönülden destekleyen Osmanlı padişahlarının anılarına dua etmeye geldik” diye konuştu.

BARIŞ VE SEVGİ MESAJI

Dünyaya barış ve sevgi mesajı gönderen Bartholomeos, “Bizlere komşu olan Ortadoğu, Balkan ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış gelsin, huzur gelsin, mutluluk gelsin.

Bu vesileyle mübarek Ramazan ayınızı samimiyetle kutlarız” dedi. Bartholomeos’un konuşmasının ardından ilahi ve dualarla devam eden ayinde, kemençe eşliğinde ilahi okunması dikkat çekti. İki saat süren ayin okunmuş ekmek dağıtılmasıyla sona erdi.

Ömür AVCI- Muhammet KAÇAR- Osman ŞİŞKOYunus Emre SEL/DHA

2