Cinsel Sağlık Sünnet HIV riskini düşürüyor

Sünnet HIV riskini düşürüyor

Paylaş
Sünnet HIV riskini düşürüyor

Araştırmaya göre penis üzerinde yaşayan bazı tür bakterilerin sünnet yoluyla ortadan kalkması HIV'in taşınma olasılığını düşürüyor

Sünnet olunduğunda kaybolan sadece penisin ucundaki fazla deri değil. Son araştırmaya göre deri parçasının altındaki ‘oksijensiz ortamda’ yaşayan bazı bakteriler de sünnetle birlikte ortadan kalkıyor. Önemli nokta, son araştırmalara göre bu bakterilerin HIV virüsünün taşınmasında rol oynuyor olması.

Uganda’da 12 HIV-negatif erkeğin katıldığı klinik araştırmada, penis üzerinde tespit edilen binlerce mikrobun 38 bakteri ailesine mensup olduğu belirlendi. Bu erkeklerin sünnet olmasından sonra bu sayı 36’ya düştü. Ancak bu eksilen 2 familyaya ait mikroplar, HIV virüsünün taşınmasını kolaylaştıran bakteriler.

Arizona’da yerleşik Translational Genomics araştırma enstitüsünden Lance Price, sünnetle birlikte yok olan bakteri familyasının oksijene dayanıksız ve vajinal enfeksiyonlarla ilişkili bakteriler olduğunu söyledi. Price’ın düşüncesine göre bu bakteriler, sünnetsiz peniste reaksiyonu oluşturuyor, bu da AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün taşınmasını kolaylaştırıyor.

Sünnet edilen peniste yaşamaya devam eden ‘oksijene dayanıklı’ 36 bakteri ailesi ise, vücudun diğer kısımlarındaki deride yaşayanlarla aşağı yukarı aynı.

Penisteki bakterilerle ilgili bugüne kadar yürütülen bu en geniş araştırmanın sonuçları ek araştırmalarla teyit edilirse, sünnetsiz kişilerin penislerinde yaşayan ‘oksijen sevmez’ bakterileri yok etmek için özel antibiyotikler geliştirilebilir ve bu yolla korunmasız ilişkilerde HIV bulaşma riski azaltılabilir.

Haberin Devamı