Beden Sağlığı 'Süper mikrop' tehlike saçıyor

'Süper mikrop' tehlike saçıyor

Paylaş
'Süper mikrop' tehlike saçıyor

Sadece 4 hastadan 1'inin tedavi edilebildiği dirençli verem mikrobu, göç yoluyla ülkemize gelen yabancılardan bulaşıyor

Yurt dışından gelen iyi tedavi edilmemiş verem hastalarının, tedavisi çok zor olan Yaygın İlaç Dirençli Tüberküloz vakalarının yayılması riskini artırdığını belirten Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Şeref Özkara “Türkiye veremle savaşta dünyada örnek gösterilen ülkelerden biri.


DÖRTTE BİRİ İYİLEŞEBİLİYOR


Son yıllarda kayıtlı hasta sayımız neredeyse yarı yarıya azaldı. Ancak yurt dışından göçlerle gelenler arasında yer alan Yaygın İlaç Dirençli Tüberküloz hastaları, ‘süper mikrop’ olarak adlandırılan yeni verem mikrobunu topluma bulaştırma riski taşıyorlar. Dünyanın gelecekteki en önemli sağlık problemlerinden biri olması beklenen bu yeni verem mikrobunu taşıyan kişilerin bütün modern tedavilere rağmen sadece dörtte biri iyileşebiliyor. Veremle savaşta yürütülen başarılı çalışmalara rağmen, şimdi önümüze yepyeni bir şey çıktı. Bu da özellikle eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen ve tedavisi artık imkânsız hastalık dediğimiz yaygın ilaç dirençli tüberkülozdur. Hava yoluyla bulaşan hastalık, dünyada büyük korkuya sebep oluyor. Çünkü tedavi etmek için ilaç yok. Bu konuda çok ciddi tedbirler alınması lazım” dedi.

Son dönemde arttığı iddia edilen dirençli tüberküloz vakalarına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Özkara, Türkiye’de şu anda kayıtlı ve tedavi olan 10 hastadan sadece 2’sinin yerli vaka olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı