Prof. Dr. Derin Kösebay Şüphe varsa çözüm ameliyat
HABERİ PAYLAŞ

Şüphe varsa çözüm ameliyat

Haberin Devamı

Yumurtalıklarda zaman zaman kistler oluşuyor. Bazen ilaçla bazen de kendiliğinden küçülüyor. Ancak diğerlerini çok iyi takip etmek gerekiyor. Şüpheli bir durum varsa ameliyata başvurmak en doğru yol. Böylece önlem alınmış olur

Risk çok mu?

25 yaşındayım, 2 ay önce dış gebelik geçirdim, tek tüpüm var. Hamile kalır mıyım? Dış gebelik riski çok mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, dış gebelik geçiren kadında bundan sonraki gebeliğin dış gebelik olma şansı çok yüksek değil, fakat normal kişilerden de yüksektir (Yüzde 10). 3-4 ay sonra önce jinekolojik muayeneden geçin ve doktorunuz sakınca görmüyorsa gebeliği deneyin.

[[HAFTAYA]]

Yumurtalığımda kist var


34 yaşındayım. Yoğun kanamadan dolayı kansızlık oluştu. Kansızlık için doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Ultrasonda 1 tane kist olduğu saptandı. Kist 36 mm’di. Kanser tümörlerini içeren tahliller yaptırdım. Olması gerekenden yüksek çıktı. Doktorum ameliyatı önerdi. Kisti yok eden başka bir ilaç var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklarda en sık meydana gelen kistler fonksiyonel dediklerimizdir. Yumurtalıklarda her ay birkaç kist zaten doğal olarak oluşur. Bu kistler belirli bir büyüklüğe gelince yırtılır ve yumurtlama meydana gelir. İşte bu düzen zaman zaman bozulabilir ve kist yırtılmaz, büyümeye devam eder. 1-2 ayda büyüyen bu kist, tekrar küçülür ve yumurtalık normale döner. İşte bu fonksiyonel kistler doğum kontrol hapları ile küçülebilir (Aslında hiç ilaç kullanılmasa da bu tip kistler kendiliğinden küçülür). Bunun dışındaki iyi huylu veya kötü huylu kistik veya solid kitlelerin ilaçla küçülmesi söz konusu değildir. Buradan ilaçla küçülmeyen kistler kötü huyludur gibi bir sonuç kesinlikle çıkmasın. Ama yumurtalıklardaki kitleler daima dikkatle izlenmeli ve şüpheli her durumda operasyondan kaçınmamalıdır. Neden mi? Yumurtalık kanserinin erken belirtisi yok. Sağlık konusunda en gelişmiş ülkelerde bile hastaların yüzde 75’i tümör karın içine yayıldıktan sonra teşhis alabiliyor. Geç teşhis olunca başarı oranı çok düşüyor.

Kanlı sıvı geliyor

26 yaşındayım. Adet dönemime 15 gün var. Ama 2 gündür temizlenirken biraz kanlı, akışkan olmayan bir sıvı geliyor. Bunun sebebini merak ediyorum. CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet arasında zaman zaman ufak kanamalar olabilir. Hatta buna yumurtlama kanaması da denir. Bunun dışında dış faktörler (stres, iklim değişiklikleri, seyahatler vb) adet düzenini etkileyebilir. Yaşınıza bakınca bunlardan başka bir şey aklıma gelmiyor. Siz yine de adetleri takip edin, gelecek aylarda da bu çeşit düzensizlikler olursa bir kadın doğum uzmanına gözükmenizde yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder