Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şüphe varsa doktora...
HABERİ PAYLAŞ

Şüphe varsa doktora...

Haberin Devamı

Erkek çocuğun doğumundan itibaren testislerinin yerine inip inmediği ve penis boyu kontrol edilmeli. Aile banyo sırasında ya da çocuktan izin alıp cinsel organın boyunu ölçmeli ve kısalıktan şüpheleniyorsa doktora başvurmalı.

SORU: Eşimle birlikte olmak istemiyorum

39 yaşında, 5 yıllık evli, 2 çocuk sahibiyim. Son zamanlarda karıma karşı isteksizim. Eşime cinsel istek duymamanın nedeni nedir?

CEVAP

Erkekler ilişkinin ilerleyen dönemlerinde eşlerini anne gibi görmeye başlayabilir. Yine kadınların fiziksel görünümü değiştiği için erkekler eşlerini eskisi kadar uyarıcı bulmayabilir. Bu durum da cinsel isteğin azalmasıyla sonuçlanır. Özellikle kadınlar çocuk doğurup anne rolüne girince erkekte cinsel istek azalır.

Bu gruptaki erkeklerin bir yandan eşlerine düşkünlükleri artar, ama bir yandan cinsel istekleri azalır. Ayrıca kadınlar gibi erkekler de evlilik çatışmaları ve ilişki sorunlarına cinsel isteksizlikle yanıt verebilirler. Kızgınlık, kırgınlık, eşle haz paylaşma isteğini azaltır. Bazen evlilik sorunları depresyona veya anksiyete bozukluklarına yol açtığı için cinsel isteği de bozar.

SORU: Penis kısalığı nedir?

Ben yeni çocuk sahibi oldum. Çocuklukta penis kısalığı tanısı nasıl konur ve tedavisi var mıdır?

CEVAP

Doğumda penis boyu 2.5 santim civarındadır. Çocuk büyüdükçe ulaşması gereken en kısa penis boyunun ölçüleri belirli. Örneğin; 10 yaşındaki çocukta penis boyu en az 6.5 santim olmalı. Olması gerekenden kısa ise buna mikropenis denilir.

Aileler banyoda veya çocuğun rızasıyla penis boyunu ölçebilirler. Kısa olduğundan şüphe ettiklerinde gecikmeden üroloğa veya endokrinoloğa başvurmalılar. Her yaşa göre olması gereken ölçünün altında penis boyu olanlara hormon tedavisi başlanır ve yaşa uygun boye ulaşana kadar tedavi sürer.

SORU: İlişkiyle büyür mü?

19 yaşındayım. Cinsel organın boyu kalıtımsal mı? Erkeğin ilk defa ilişkiye girdikten sonra penisinde büyüme olacağı söyleniyor, bu doğru mudur?

CEVAP

Penis boyu da diğer tüm fiziksel özelliklerimiz gibi kalıtımsaldır. Zaten insan anne ve babasının üreme hücrelerinin birleşerek döllenmenin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıktığından herhangi bir fiziki özelliğinin kalıtımsal olmaması da mümkün değildir. Ama kalıtım konusu çok fazla değişkene bağlı olduğundan hatta dış şartlardan da etkilendiğinden kişinin herhangi bir fiziksel özelliğinin aileden kime ne kadar benzeyeceği konusunda bir tahmin yapmanın imkanı yoktur.

Diğer sorunuza gelince; ilk ilişkiye girildikten sonra peniste bir büyüme olması mümkün değildir. Penis de vücudumuzun diğer organları gibi çeşitli dokulardan oluşur. Ama içinde bulunan süngersi bir çift yapının kanla dolması sonucu büyür, genişler ve sertlik kazanarak cinsel ilişki kurabilecek hale gelir. Bu dokuların yapısı ve esneme oranları bir anda, yani bir cinsel ilişki kurmayla herhangi bir değişiklik göstermez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder