Tamer Heper Süreye dikkat edin
HABERİ PAYLAŞ

Süreye dikkat edin

Haberin Devamı

2009 yılında bir kooperatiften daire aldım, tapusunu da verdiler. O tarihte 80 bin TL daire satış bedelini ödedim ve yönetim kurulundan “Geçmiş tarihlerden borcu yoktur, ileride de herhangi bir nedenle kooperatif adına para istenilmeyecektir” diye bir yazı aldım. 2011 yılında kapımıza bir yazı bıraktılar, borcum varmış. Yazıya karşı itiraz ettik ama beni icraya verdiler. Takibe de itiraz ettik, takip durdu. Ancak bir müddet sonra bu defa başka bir icra dairesinden ödeme emri geldi ona da itiraz ettik, aradan bir yıl geçtikten sonra bize dava açtılar. İddia şu: Binada bazı daireler bizden çok para ödemiş. Bu davayı kazanabilir miyim? M.G.

Okuyucumun köşemi takip ettiği açıkça anlaşılıyor ancak bir husus gözden kaçmış. Biliyorsunuz ben “Bu davayı kazanırsınız” veya “Bu davayı kaybedersiniz” diye kesin yanıtlar vermiyorum. Zira her dava muhtelif cepheleri ile incelenmelidir. Sonuçta da kararı hakim verir. Bu nedenle ben de okuyucuma ‘kazanırsın’ veya ‘kaybedersin’ demeyeceğim.

[[HAFTAYA]]

Ancak konu hakkında bilgi vereceğim. Önce, acaba sizden istenilen para kooperatif aidatı mı yoksa bina ortak gideri mi. Bunun bilinmesi lazım. Zira kooperatifin verdiği ‘borcu yoktur’ yazısı, kooperatifi bağlar. Bina veya site ortak giderini değil. Yazının kooperatiften geliyor olması, kooperatif aidatıdır, site gideri değildir gibi bir anlam taşıyorsa da bizde ne yazık ki mevzuata aykırı olarak işi biten kooperatif tasfiye olmuyor, site yöneticisi oluyor. Dolayısı ile bu hususa dikkat etmek lazım. Ancak hatırlatayım ki kooperatif kendi alacağı için takip yapabilir, tapuları alınmış bir binada kooperatif yönetici değildir. Bu hususa dikkat etmek lazım. Sonra, kooperatifin yaptığı ikinci takibe de itiraz etmişsiniz, bir sene sonra dava açmış. Şayet itiraz ettiğiniz icra takibi nedeni ile takibin iptali talebi ile bir dava açıldı ise sürelere bakmak lazım. Dava açma süresi, bir yıldır. Yani dava açılışı bir yıldan sonra ise zamanaşımına uğramıştır, bir yıldan kısa ise o halde bu daya bakılır. Hukukta süreler önemlidir, dikkat edin. Son olarak, sizden mademki önce yazı ile sonra iki defa icra takibi ile para istenildi, demek ki bunun arkası gelecek. Bu nedenle bir meslektaşımın yardımını almanızda yarar görürüm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder