Tamer Heper Süreyi mi kaçırdınız?
HABERİ PAYLAŞ

Süreyi mi kaçırdınız?

Bir daire satın aldım. Ancak dairenin bir sürü hasarı ortaya çıktı. Satın aldığım kişi kötü kullanmış. Duvarlar iğreti tamir edilmiş. Elimi sürdüğüm yerde sıvalar dökülüyor. Musluklar bozuk. Tüketici mahkemesine başvurdum ama yanlış yapmışım. Acaba yanlışım nerede? L.Y.

Doğrusu uzaktan söz söylemek kolay da mühim olan doğruyu söylemek. Özellikle hukuki konular öyle gelişigüzel yanıtlanmaz. Ama bizde bir adet vardır. Bir derdiniz mi var, herkes doktor. Bir probleminiz mi var, herkes hukukçu. İster inanın ister inanmayın ama bize bile hukukçu olmayanlar tarafından hukuki akıl verildiği çok oluyor. Bir de karşısında hukukçu olmayan birinin durumunu düşünün. Anlattığınızdan anladığım kadarı ile siz bu daireyi müteahhitten almadınız, bunu bir vatandaştan aldınız. Vatandaşın vatandaşla yaptığı alım satıma tüketici mahkemesi bakmaz. Tüketici mahkemesi, tüketici sıfatı olan kişilerin problemlerine bakar ki, bunlar piyasaya ürün süren kişilerle alışveriş yapan kimselerdir. Dolayısı ile vatandaştan alışveriş yaptığınız için davanıza bakılmamış olabilir, bu bir. İkincisi, öyle ilk bakışta belli olacak türden hasarlar aleni ayıptır ki bunun için başvuru yapma süresi bir aydır. Bir ay içinde dava konusu yapmazsanız artık bu nedenle dava açamazsınız. Belki siz bu süreyi geçirdiniz ve bunun için davanıza bakılmadı. Bunlar tahmin, umarım doğru çıkar.

Haberin Devamı

Muayenehane olabilir

10 daireli bir apartmanda kat malikiyim. Bir dairenin muayenehane olarak satılacağını duyduk. Buna razı değiliz. Önlem alma imkanımız varmı? E. D.

Bir apartmanda mesken olan dairelerde işyeri açılamaz. Ancak bunun istisnası var. Büro vasfında işyeri veya doktor muayenehanesi olabilir. Ancak anlamadığım husus şu: Bir daire satılır tamam da muayenehane olarak nasıl satılır? Daireyi satışa çıkarırsınız, biri alır kullanır. Burayı muayenehane yapacağının garantisi ne? Deyin ki muayenehane yaptı. İşte yukarıda söylediğim gibi, meskenlerde muayenehane olabilir. Ancak bunun da bir istisnası var. Apartmanın yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planında bunu yasaklayan hüküm bulunabilir ve böyle bir yasaklama varsa buna uyulur. Umumiyetle yönetim planında denir ki, “Meskenler başka amaçla kullanılamaz”. Bu demektir ki büro ve doktor muayenehanesi de yapılamaz. İşte o zaman muayenehaneye de karşı çıkabilirsiniz. Kurulursa da dava açarak mesken olarak kullanılmasını talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder