Dünya Suriye meselesinde elimiz kolumuz bağlı kalmayacak

Suriye meselesinde elimiz kolumuz bağlı kalmayacak

Paylaş
Suriye meselesinde elimiz kolumuz bağlı kalmayacak

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ''Washington, Suriye meselesinde eli kolu bağlı kalmayacak'' dedi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, ülkesinin ve ABD'nin, Beşşar Esed'in Suriye'nin geleceğinde bir rolünün olmayacağı üzerinde ittifak halinde olduğunu bildirdi.

Faysal, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Riyad'da düzenledikleri ortak basın toplantısında, ülkesinin ve ABD'nin, "Beşşar Esed'in Suriye'nin geleceğinde bir rolünün olmayacağı" görüşünü paylaştıklarını belirtti.

ABD ile ilişkilerinin ''karşılıklı saygı çerçevesinde olduğunu'' anlatan Faysal, ABD ile bölgenin sorunlarının çözümünde ''duygudan'' uzak ortaklaşa hareket edeceklerini vurguladı.

Suudi Arabistan'ın BMGK geçici üyeliğini reddetmesinin ''BM'den çekilme'' anlamına gelmeyeceğini ifade eden Dışişleri Bakanı Faysal, bu tavırlarının ABD ile ilişkilerini etkilemediğini, BM'nin Ortadoğu meselelerindeki ihmal ve yetersizliği ile ilgili olduğunu söyledi.

BM'nin kimyasal silahları yok etmesinin Suriye krizinde çözüm yaratmayacağını savunan Faysal, ülkesinin ABD ile Suriye meselesindeki görüş ayrılığının, ''geçiş hükümetine ulaşılmasındaki taktiklerle ilgili olduğunu, İran'ın tutumunun ise komşu ile iyi ilişkiler geliştirmek olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Suudi Arabistan temaslarının yapıcı olduğunu belirterek Kral Abdullah'ın ''bilgece'' tutumunu takdir ettiğini söyledi.

Cenevre-2 Konferansı'nın, Cenevre-1'de alınan kararların uygulanmasını destekleme amaçlı olacağını kaydeden Kerry, ülkesinin Cenevre-2 toplantılarına hazırlık için bölge ülkeleri ile istişare içinde olduğuna ve Washington'un, Suriye meselesinde eli kolu bağlı kalmayacağına vurgu yaptı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) ve oluşturulacak geçiş hükümetine desteklerinin süreceğini bildiren Kerry, Esed'in halkına karşı silah kullanmasının kabul edilemez olduğunu, esaslı ortakları Suudi Arabistan'ın da bu konudaki çabalarını takdir ettiklerini dile getirdi.

İran meselesinde Başkan Barack Obama'nın her ihtimali değerlendirdiğini kaydeden Kerry, ülkesinin İran'dan söz değil eylem beklediğine dikkati çekti.

Haberin Devamı