Dünya Suriye, 'Süleyman Şah' operasyonunu BM'ye şikayet etti

Suriye, 'Süleyman Şah' operasyonunu BM'ye şikayet etti

Paylaş
Suriye, 'Süleyman Şah' operasyonunu BM'ye şikayet etti

Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin yüzlerce asker ve askeri araçlarla topraklarına "açık bir saldırıda" bulunduğunu öne sürdü. Caferi, "Bu hareketiyle Türkiye'nin bölgedeki emelleri ile Türk rejimi ile IŞİD terör örgütü arasında var olan derin bağları da gözler önüne serdiğini" iddia etti

Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen açık oturumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin yüzlerce asker ve askeri araçlarla Suriye topraklarına girdiğini belirterek, Suriye topraklarına "açık bir saldırıda" bulunduğunu savundu.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre Caferi, "bu hareketiyle Türkiye'nin bölgedeki emelleri ile Türk rejimi ile IŞİD terör örgütü arasında var olan derin bağları da gözler önüne serdiğini" iddia etti.

Büyükelçi Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına ilişkin bir oturumdaki konuşması sırasında bazı ülkelerin kendi emelleri doğrultusunda dünyanın dört bir yanından "kana susamış kiralık teröristleri toplayıp, silahlandırmaları ve finanse ettikleri" savını dile getirirken Türkiye'ye sert eleştirilerde bulundu.

"Türk rejiminin yüzlerce asker ve askeri araçlarla Suriye toprakları dahiline girmekle Suriye topraklarına açık bir saldırıda bulunduğunu" söyleyen Caferi, "bu hareketiyle Türkiye'nin bölgedeki emelleri ile Türk rejimi ile IŞİD terör örgütü arasında var olan derin bağları da gözler önüne serdiğini" iddia etti.

"PENTAGON KAMPLARINDA KİRALIKLARI EĞİTMEK GK KARARLARINI AŞMIŞTIR"

Caferi konuşmasında, "eğit donat" programını kastederek ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) "Suudi Arabistan, Türkiye, Katar ve Ürdün'de gözetimi altındaki kamplarda yabancı kiralıkları eğitmesi ve Suriye devletine karşı savaşmak için gönderilmelerinin misakın en basit ilkelerine açık bir ihlal ve ABD'nin Güvenlik Konseyi 2170, 2178, 2195 ve 2199 sayılı kararlarını gerekçelendirmesinde yersiz bir aşma olduğunu" da savundu.

ŞAM'IN TÜRKİYE'YE BM'YE ŞİKAYET ETMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Uluslararası antlaşmalarda bir ülke sınır güvenliği ihlali olduğu zaman sınır komşusunun toprağına girebiliyor. Bilgi vermesi gerekiyor. Onay istenmiyor.
Türkiye, kendi sınırından yaklaşık 70 kilometre uzaktaki karakoldaki askerleri tahliye etmiş,
türbeyi taşımıştır. Karakol ve türbenin bulunduğu topraklar Türkiye'ye ait.
Şam yönetimi de güvenliği sağlayamadığı için Türkiye uluslararası hakkını kullandı.

İKİNCİ ANLAŞMA YAPILMADI

Ancak Şam yönetiminin haklı olduğu bir konu var. O da yer konusu.
Süleyman Şah Türbesi'nin yeri için yıllar önce Suriye yönetimi ile anlaşma sağlanmıştı.
Karakolun da yer aldığı yer için iki ülke imza atmış, Halep'teki yer Türkiye toprağı olarak yer almıştı.
Ancak yeni yer için anlaşma yapılmadı. Türbe ve karakol Suriye sınındaki Eşme köyüne konuldu.
Bunun için Şam yönetimi onay vermedi. Şam yönetimi bölgeyi koruyamadığı için yapılan bu operasyonda Şam yönetiminin elindeki tek koz bu.

Haberin Devamı