Gündem Suriye'den gelişler sürüyor

Suriye'den gelişler sürüyor

Paylaş
Suriye'den gelişler sürüyor

Suriye'deki iç karışıklıklar yüzünden Türkiye'ye gelenlerin sayısı 8421'e ulaşırken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu "10 bin gibi bir sınırlama söz konusu değil" diye konuştu

Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nde Kızılay tarafından kurulan Hatay Valiliği Basın Bilgilendirme Merkezi’nde, fotoğraf ve görüntü çekilmesine izin verilmeyen toplantıda, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Alp Atakcan Suriye’den Türkiye’ye gelenlerle ilgili değerlendirme yaptı.

Yayladağı’nda bulunan yerli ve yabancı 100’e yakın gazetecinin katıldığı toplantıda, görüntü, fotoğraf çekilmesi ve ses kaydının yapılmasının yasak olduğu bildirildi.

Toplantının bilgilendirme için yapıldığı da belirtilirken gazeteciler görüntü almaya çalışınca, görevliler tarafından zorla çadırdan çıkartıldı. Çadırın açık olan sağ ve sol yanına da minibüs getirilip içerinden görüntü alınmasını engellemek için perdeleme yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Alp Atakcan, gazetecilere görüntü ve fotoğraf çekilmesi halinde toplantı yapılmayacağını söyledi. Bunun üzerine fotoğraf makineleri ve kameralarını dışarıda bırakmak zorunda kalan gazetecilere, Alp Atakcan Suriye’den Türkiye’ye sığınanlarla ilgili değerlendirme yaptı.

SAYI 8 BİN 421’E YÜKSELDİ

Atakcan, bugün itibarıyla Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısının 8 bin 421 olduğunu, bunların 5 bin 142’si Altınözü İlçesi’ndeki 2 çadır kentte, 3 bin 206 kişinin Yayladağı’ndaki çadır kentlerde olduğu, 13’ü refakatçi 73 kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi.

Türkiye’ye gelenlerin 1921’inin büyük erkek, 2 bin 132’sinin kadın, 2 bin 181 erkek çocuk, 2 bin 187 kız çocuk olduğunu belirten Atakcan, gelenlerin sayısının çok olmamasını arzu ettiklerini söyledi.

İKİ İLÇEDE 1231 ÇADIR KURULDU

Aynı sunum yabancı gazeteciler içinde yapıldı ancak soruları kabul edilmedi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yayladağı ve Altınözü İlçeleri’nde 1231 çadır kurulduğu, 8 bin 914 battaniye ve 5 bin 444 yatak dağıtıldığı bildirildi.

Bölgede 4 adet seyyar mutfak, 19 seyyar banyo, 19 seyyar tuvalet, 2 sahra hastanesi, 4 telefon kulübesi kurulduğu da kaydedildi.

ÇOCUKLARDAN ’ERDOĞAN’ SLOGANI

Yayladağı’ndaki çadır kentte kalan Suriyeli çocukları da kamp alanında ’Erdoğan’ sloganları attı. Yaşları 7 ile 10 arasında değişen yaklaşık 100 çocuk Arapça olarak da Suriye’de Esat yönetiminin değişmesini istediklerini söyledi.

DAVUTOĞLU: SINIRLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Türkiye’ye sığının Suriyelilerin tam sayısının ne olduğunun sorulması üzerine Davutoğlu, son rakamları bölgeye gidince alacaklarını ancak şu anda 8482 kişinin sığınmış olduğunu aktardı.

Türkiye’nin 10 binin üstündeki sığınmacıyı kabul etmeyeceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de Davutoğlu şunları söyledi: "Yok hayır, Sayın Başbakanımız da bunu açıkça beyan etti.

Bizim için Suriye halkı geleceği ve kaderi bizimle müşterek bir halktır. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimize herhangi bir şekilde kapı kapatmamız, (sığınmacı sayısının) 10 binden sonra durması gibi bir şey söz konusu değil. Ancak tabi bu çok büyük bir dalga haline dönüştüğünde, bu bölgesel ve uluslararası bir mesele olayına dönüşme potansiyeli de taşır.

O bakımdan gönlümüz ve hedefimiz böyle bir göç dalgasının artarak devamını engelleyecek sürecin bir an önce başlaması. Yani reformların bir an önce devreye girmesi, güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya gelmesine sebep olan şartların ortadan kalkması ve sivil halka karşı olan tutumun güvenlik odaklı olmanın ötesinde, daha barışık çerçeveye oturması.

Bunların hepsinin sağlanması durumunda göç dalgası azalır, gelenleri de misafir ettikten sonra geri göndeririz. Ama tırmanan bir şiddet ortamı göç dalgasını artırabilir, biz onun için bu şiddet ortamının tırmanmaması için çaba sarfediyoruz, bütün enerjimizle bunun için çalışıyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Murat KİBRİTOĞLU/DHA