Gündem Suriyeli muhalifler Astana'ya gidecek

Suriyeli muhalifler Astana'ya gidecek

Paylaş
Suriyeli muhalifler Astana'ya gidecek

Reuters haber ajansının haberine göre, Ankara'da toplanan Suriyeli muhaliflerin 23 Ocak'ta Kazakistan'ın Astana şehrinde başlayacak barış zirvesine katılacak. Özgür Suriye Ordusu'nun da (ÖSO) dahil olduğu muhalifler için öncelikli konu ateşkesin eksiksiz olarak uygulanması. Muhaliflerin garantörü ise Türkiye

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde imzalanan ateşkes anlaşmasıyla başlayan süreçte, müzakereler ikinci adım olma özelliğini taşıyor. Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan Özgür Suriye Ordusu'nun da (ÖSO) aralarında bulunduğu muhalifler, Ankara'da yaptıkları toplantının ardından Kazakistan'daki zirveye katılmaya karar verdi. Muhalifler, şimdi Astana'ya kimlerin gideceğini belirlemeye çalışıyor.

BOYKOT EDECEKLERİNİ DUYURMUŞLARDI



Reuters'a bilgi veren bir ÖSO yetkilisi, Astana'da ilk önceliklerinin ateşkesin ihlalsiz uygulanmasını masaya getirmek olduğunu söyledi. 30 Aralık'ta başlayan ateşkesin rejim tarafından yoğun şekilde ihlal edildiğini savunan muhalifler, daha önce Astana zirvesini boykot edebileceklerini duyurmuştu.
Masaya gelecek diğer başlıklar arasında insani durum, yardımların ulaştırılması ve tutuklu muhaliflerin serbest bırakılması var.



Mevlüt Çavuşoğlu: Astana'daki Suriye görüşmelerine ABD'yi de çağıracağız


ATEŞKES ONLARI KAPSAMIYOR



Aralık 2016'da Halep'ten muhaliflerin çekilmesiyle başlayan süreçte, Türkiye ve Rusya tarafları ateşkese ikna etmişti. Birleşmiş Milletler'e göre ihlaller olsa da halen uygulanan ateşkes, IŞİD ve adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren El Nusra örgütünü kapsamıyor.

Muhaliflerin garantörlüğünü Türkiye, rejimin garantörlüğünü ise Rusya yapıyor. 24 Ağustos'ta sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatan Türkiye, kısa sürede terör örgütü IŞİD'i sınırdan temizledi ve aynı zamanda kuzeydeki Kürt koridorunu böldü. Türk özel kuvvetleri ve ÖSO güçleri, halen IŞİD için stratejik önemi bulunan El Bab'ı kuşatma altında tutuyor.



SURİYE'DE SAVAŞ 6 YILDIR SÜRÜYOR



Mart 2011'de başlayan gösterilerin kısa sürede çatışmaya dönüştüğü Suriye'de, iç savaş altıncı yılını doldurmak üzere. Yüzbinlere insanın hayatını kaybettiği iç savaşta, milyonlarca Suriyeli de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Şehirlerin harabeye döndüğü ülkenin batısını muhalifler, güneyini Şam rejimi, kuzeyini YPG ve doğusunu IŞİD genel hatlarıyla kontrol ediyor.