Türkiye (Son Dakika) Suriyeli mültecilerin çadırda yaşam mücadelesi

Suriyeli mültecilerin çadırda yaşam mücadelesi

Paylaş
Suriyeli mültecilerin çadırda yaşam mücadelesi

Suriye'deki iç savaştan kaçıp geldikleri Manisa'da Spil Dağı'nın eteklerinde kurdukları 8 ayrı çadırda güç şartlar altında yaşayan 24'ü çocuk 43 mültecinin çilesine bir de soğuklar eklendi

Gündelik işlerde çalışıp kazandıkları ve yapılan yardımlarla karınlarını doyurmaya çalışan Suriyeliler çadırlarına kurdukları sobalarda ısınmaya çalışıyor.

Suriye’den IŞID teröründen kaçıp önce İzmir’e ardından da Manisa’ya yerleşen Halepli ve Kobanili mültecilerin hayatı kar yağışı ile daha da zorlaştı. Şehzadeler İlçesi Turgut Özal Mahallesi’ndeki bir araziye yaklaşık 10 gün önce çadır kuran 8 Suriyeli mülteci aile, Spil Dağı’nın eteklerinde yaşam mücadelesi veriyor.

Açlık ve hastalıklarla boğuşan 24’ü çocuk 43 Suriyeli mültecinin çilesine soğuk hava da eklendi. Bu durum en çok çocukları vurdu. Bazısının ayağında ayakkabısı bile olmayan çocukların yaşadıkları zor şartlara rağmen yüzlerinin gülmesi dikkati çekti. Soğuktan titreyen, çadırlara kurdukları sobalarda etraftan buldukları tahta ve dal parçaları ile yardımseverlerin verdiği kömürleri yakarak ısınmaya çalışan mültecilerin içler acısı hali yürekleri burktu. Yardımseverler tarafından gönderilen giyecekler, çocuklara tarafından kapışıldı.

"TEK KORKUMUZ SINIR DIŞI EDİLMEK"

Halep’ten gelen mültecilerden Fatma Ayşe, tek korkularının sınır dışı edilmek olduğunu söyledi. Soğuğa ve açlığa rağmen mutlu olduklarını anlatan Ayşe, "Bizi buradan göndermesinler. Yeniden savaşın içine dönmek istemiyorum. Başka gidecek bir yerimiz de yok. Isınmak için odun ve kömür ile başta toz şeker olmak üzere gıda maddelerine ihtiyacımız var. Tek sıkıntımız bu" dedi.

Eşinin gündelik işlerde çalıştığını da anlatan Ayşe, "Ev tutmak istedik. Ancak, paramız olmadığı için tutamadık. Mecburen burada çadırda yaşıyoruz. Çocuklarım üşüyor ama yapacak başka bir şey yok. Çocuklarım Türkçe bilmedikleri için okula da gidemiyorlar" diye konuştu.

Halep’te çiftçilik yaptığını anlatan mülteci 33 yaşındaki Satıh Ahmet de çadırda yaşamalarına rağmen hallerinden memnun olduklarını söyledi. Bir çadırda yaklaşık 10 kişi kaldıklarını anlatan Ahmet, "Burada günlük işlere gidiyoruz. Karnımızı ancak böyle doyurabiliyoruz. Biz burada mutluyuz. Şu an tek sıkıntımız soğuk. Üşüyoruz ama katlanacağız" diye konuştu.


Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA,(DHA)

Haberin Devamı