Candaş Tolga Işık Suriyelilere vatandaşlık vermeli miyiz?
HABERİ PAYLAŞ

Suriyelilere vatandaşlık vermeli miyiz?

Haberin Devamı

Tüm dünya iç savaştan kaçan Suriyelilerin dramını görmezden gelirken Türkiye geçmişine ve kültürüne yakışanı yaparak kapılarını sonuna kadar açtı.

Bugün Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3 milyona yaklaştı.

Başta kendine medeniyetin beşiği diyen Avrupa olmak üzere, tüm dünya Suriyeli mülteciler meselesinde ırkçılığa varan uygulamalara imza atarken Türkiye’nin gösterdiği bu insani ve vicdani hassasiyet tarihe geçti, geçiyor.



Gel gör ki Suriyeli savaş mağduru göçmenlerin barınma, beslenme, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarına karşı gösterdiğimiz insani duyarlılık ne kadar takdire şayansa, Türkiye’nin bugünkü sosyoekonomik durumu itibarıyla Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı dağıtmak o kadar yanlıştır.



Milyonlarca göçmene vatandaşlık dağıtmadan önce cevaplanması gereken bir soru var: 3 milyon Suriyeliyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmanın uzun vadede siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri nasıl olur?



Resme dışardan bir bakın. Türk gençleri Suriye için Suriye’de şehit düşerken Suriyeli gençler Türkiye’de! Böyle bir ortamda Suriyelilere vatandaşlık dağıtmanın Türkiye kamuoyu vicdanındaki karşılığı ölçüldü mü?

Ölçülmeli...

Ayrıca sadece Türklere değil “Suriyeliler bu işe ne diyor?” o da başka bir soru.

Sadece beyanla üniversiteye girme, 1200 TL üniversite bursu, 1000 TL aylık, vergisiz iş yeri açma, ücretsiz sağlık hizmeti... gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olmadığı hakları bırakmak isterler mi, emin değilim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder