Serra Ababay Sürpriz! Bir kardeşin olacak...
HABERİ PAYLAŞ

Sürpriz! Bir kardeşin olacak...

Haberin Devamı

Tüm ilginin ve sevginin tek sahibi olan çocuğunuza bir kardeşi olacağını söylediğinizde, sizin yaşadığınız heyecanı yaşamasını beklemek haksızlık olur. Bu kafa karıştırıcı bir haberdir. Tüm vaktin ve enerjinin yeni gelen bebek için hazırlık yaparak ve bakım vererek geçtiği bu dönemde, kıskançlıkların ve davranış sorunlarının kendini göstermesi çok olağandır.

Çocuğunuz, bu yeni ve karmaşık düzende, bundan sonra ne olacağını, onu ve ailesini nelerin beklediğini bilmeye ihtiyaç duyar. Onu rahatlatmanız ve bilgilendirmeniz gerekir. Bu dönem için bazı öneriler: 3’üncü ayın sonunda

● Hamileliğin ilk 3 ayı, düşük riskinin devam ettiği bir süredir. Çocuğunuzun kayıp travması yaşama ihtimalini en aza indirmek için, bu haberi 3’üncü ayın sonunda, hamilelikte sorun olmadığından emin olduğunuzda söylemek daha uygundur.

● Bu dönem aynı zamanda annenin karnının ilk belli olmaya başladığı zamandır ve çocuğunuzun durumu anlayabilmesi için daha uygun bir zamandır.

● Kullanılan sözcüklerdense, duygulara daha çok dikkat edilmelidir. Bunu rahat bir ortamda, sakin ve endişesiz bir tonda belirtin. Unutmayın endişeniz kolaylıkla çocuğunuza geçer.

● Olumsuz tepkilere hazırlıklı olun. Öfkelenmesi normaldir. Onu kardeşini sevme konusunda zorlamayın. Onu sevmek zorunda olmadığını, buna onunla tanıştıktan sonra karar vermesinin doğru olacağını söyleyebilirsiniz.

● Çocuğunuz bu olumsuz tepkiler sonrasında kabul edildiğini ve özel olduğunu hissettikçe kendisini daha iyi hissedecektir.

● Bu dönemde çocuğunuz daha fazla ilgi ve övgüye ihtiyaç duyabilir.Onunla düzenli zaman geçirmeye özen gösterin.

● Çocuğunuzun bebek hakkındaki sorularını yanıtsız bırakmayın.


Bebeklik resimlerine bakın

● Bedensel bir sebepten çocuğunuzun istediğini yapamadığınızda, ona karnınızı göstermeyin. Bu gelecek bebeğe öfke duyulmasına neden olur.

● Çocuğunuzun rutinlerini olabildiğince aynı tutun. “Bana ne olacak?” sorusunu soran çocuğunuz bu şekilde daha az kaygılanır.

● Bu dönemde, çocuğunuzun bebeğe ilgisini desteklemek için birlikte, kendi bebeklik resimlerine bakabilir, kardeşin gelişine dair yazılan çocuk kitapları alabilir, bebeğe ismi düşünebilir ve bebeği olan tanıdıklarınızı ziyaret edebilirsiniz. Hamileliğin sonlarına doğru beraber hastane çantası hazırlayabilirsiniz.

● Çocuklar yeni doğan kardeşlerinin neleri yapıp yapamayacağını bilmeleri gerekir. Bir oyun arkadaşı beklerken, sürekli uyuyan ve meme emen bir kardeşle karşılaşmak hayal kırıklığı yaşatabilir. “Oyun arkadaşı” geliyor demek yerine, ilk zamanların nasıl geçeceğini açıklayın.

**Haftaya: Peki kardeş doğduktan sonra neler olacak?

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder