Tamer Heper Sürpriz olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Sürpriz olabilir

Haberin Devamı

Dairemi satacağım ama eşimin izni lazımmış. Bu da yeni mi çıktı? Var mı böyle bir şey? Ne olur yok deyin! Y.D.

Sizin hatırınız için YOK diyeyim ama bunu söylerken uzun bir açıklama yapmam da gerekecek. Madem ki yok dedik, o halde önce YOK’un nedenlerini açıklayayım, sonra da istemeseniz de VAR’a geçeceğim.

Evlilik birliği içinde herkes kendi malından tasarruf eder. Bu genel kuraldır. Eşler mal alır, mal satar, para kazanır veya harcar, genel kural olarak kısıtlama yoktur. Dolayısı ile evinizi eşinizin izni olmadan satabilirsiniz. Buraya kadar gönlünüzü yaptık. Ama yeni sistemde bir uygulama var.

Kira sözleşmesine taraf olmayan eş veya oturdukları evin maliki olmayan eş, muhtardan bir ikametgah belgesi alarak tapuya gidip oturulan yerin ‘aile konutu’ olduğuna dair şerh verilmesini isteyebiliyor.
Bu şerh verildiğinde ise işler değişiyor. Yani işte o zaman kira sözleşmesini kendi imzanızla feshedemediğiniz gibi dairenizi de satamıyorsunuz. Kira sözleşmesini feshetmek veya dairenizi satmak için eşin izni şart oluyor. İşte size söylenen bu.

Demek ki tapuya bakacaksınız, eşiniz sizden habersiz tapu dairesinde bir sürpriz hazırlamış olabilir. Bir düşünün, aile içinde eşlerin birbirine karşı güveni nasıl yasa hükmü ile sarsılmış görüyor musunuz?
Her dakika “Acaba eşim benim aleyhime ne sürpriz hazırladı” diye endişe içinde oturacaksınız. Sadece erkek için değil hanımlar için de aynı şey söz konusu. Düşünebiliyor musunuz, bu yeni uygulama içinde müşterek çocuğun ismini eşlerin birlikte koyacağı hükmü var. Ya anlaşamazlarsa? O halde çaresiz hakime başvuracaklar, diyecekler ki “Ey hakim bu bizim çocuğumuz, biz ismini koymakta anlaşamadık, sen koy”.

Çocuğun ismini hakim koyacak, olacak şey mi? Eski yasada eşler anlaşamazsa babanın koyduğu isim geçerlidir gibi bir hüküm vardı. Yeni yasada böyle oldu. Ne oldu babanın koymasından daha mı mantıklı hakimin koyması? Bari “Doğuran ana koyar” deseydin ben bir erkek olarak razıydım ama hakimin koymasına ölene kadar karşıyım.

Keşke vekalet verseydiniz
Yurt dışında yaşıyorum. Yurtta gayrimenkul satın almak istedim. Babama oradan para gönderdim, bu yerleri kendi adına aldı ve ben yurda döndüğümde bana devretti. Babam ölünce kardeşlerim bu yerleri elimden alabilir mi? S.Ö.

Buna benzer olayların ne kadar çok olduğunu bir bilseniz! Aslında yapılan gerçekte yanlış değil. Yakın akrabalar arasında güvene dayalı böyle işler yapılır. Ancak burada haricen bakıldığında görülen şu:

Baba kendine gayrimenkul aldı, sonra diğer kardeşlerden mal kaçırmak için bir çocuğuna bağışladı. Oysa bu işi böyle dolaylı yapmak yerine babanıza oradan bir vekaletname göndererek doğrudan doğruya sizin adınıza gayrimenkul almasını sağlayabilirdiniz.

Bu açıklamam bundan sonra benzer işlem yapacak olanlara da öneri olsun. Şimdi bu yerler elinizden alınacak mı? Şayet yurt dışından gönderdiğiniz parayı belgeleyebilirseniz, gerçek amacınızı tanıkla ispata çalışırsanız davada avantajlı duruma geçebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder