Gündem Sürpriz toplantı da Allianoi'yi kurtarmadı

Sürpriz toplantı da Allianoi'yi kurtarmadı

Paylaş
Sürpriz toplantı da Allianoi'yi kurtarmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'de, Alllianoi Antik Kenti ile ilgili sürpriz bir toplantı yaptı. Ancak yaklaşık 2 saat süren toplantı antik kentin kaderini değiştirmedi

İzmir’in Bergama İlçesi'nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın, baraj havzası içerisinde kalacağı için kumla örtülmeye başlanan, ardından çeşitli eylemlere sahne olan Allianoi Antik Kenti için İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında sürpriz bir toplantı yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren basına kapalı toplantıya Allianoi Girişim Grubu üyeleri, Allianoi'yi kurtarmak için çalışan sivil toplum örgütlerinin, DSİ 2'nci Bölge Müdürlüğü, İzmir'de bulunan koruma kurullarının, Allianoi’nin kurtarılması için oluşturulan bilimsel heyetin temsilcileri katıldı.

Tarafların ilk kez bir masa etrafında bir araya geldiği toplantının sonucu ise Allianoi’nin kaderini değiştirmedi. Toplantı çıkışında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Allianoi’yi kurtarma girişiminin geç kalınmış bir girişim olduğunu söyledi. Bakan Günay, ortada yapımına 1993 yılında başlanmış ve bitmiş bir baraj gövdesi, bölge halkının su ihtiyacı, baraj çalışmaları sırasındaki sondaj kazılarında çıkan tarihi bir sağlık merkezi bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Son bir çalışma var dikkatli bir biçimde örterek, sararak, güçlendirerek korunması konusunda yapılmış dikkatli bir çalışma var. Sanıyorum bu çalışmaya da yargıya yapılmış bir itiraz var ama şu ana kadar gelmiş bir karar yok. O çalışmanın gereklerinin titiz biçimde dikkatli biçimde uygulanması konusunda arkadaşlarımı talimatlandırdım. Bilimsel kurulların öngördüğü neyse ona aykırı hiçbir adım atılmayacak. Çimento kullanılması, büyük araç kullanılması gibi olaylar vuku bulmayacak. Kültür varlıklarından en üst düzey arkadaşım, yapılan denetimlere ek olarak inceleme yapacak, acele etmeden, bilimsel kurulların öngördüğü yöntemler ağır ağır uygulayacağız. Zaten o sırada yargının kararı da devam etmemiz ya da durmamız konusunda bir uyarıyı çıkartacak.”

Toplantı sırasında Allianoi’yi su altında bırakmayacak bir öneri konusunda arayışın olduğunun ortaya konduğunu belirten Bakan Günay, şu ana kadar uygulanabilir bir projenin ortaya çıkmadığını, bu tür bir proje bulunması konusunda dünyada uygulanmış bir örnek varsa irdelemeye ve uygulamaya hazır olduklarını dile getirdi.

'ARTIK YAPACAĞIM BİR ŞEY YOK'

Bakan Günay, yargının olumsuz bir karar vermesi durumunda bunu da uygulamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. Allianoi Girişim Grubu üyesi avukat Arif Ali Cangı ise Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın, toplantıda Allianoi’de yapılanın yanlış olduğunu söylediğini, ‘Şu anda önemi gelse ‘Hayır’ derdim ama artık baraj tamamlanmış durumda bunun dönüşü yok. Artık yapacağım bir şey yok’ dediğini öne sürdü.

Cangı, yargı kararlarının beklenmesi için 6 ay süreyle çalışmaların durdurulmasını istediklerine ise olumsuz yanıt aldıklarını anlattı. Cangı, “Sayın Bakan, ‘Bekleyemeyiz ancak acele etmeyelim, yavaş gitsin, özenli gitsin’ dedi. Umarız ki bu da Ağustos ayından beri süre gelen aceleciliği önler. Hızlı bir şekilde çalışma sürüyor. Oysa yargı süreci en az üç ay sürer ve biz bu sürecin başındayız. Davalı idarenin savunmasının alınması işlem dosyasının gelmesinden sonra Danıştay yürütmeyi durdurma ile ilgili bir karar verecek. Eğer bu süre sonunda yürütmeyi durdurma şeklinde bir karar gelirse, iş işten geçmiş olursa, ‘Yargı kararlarına saygılıyım’ demenin bir önemi kalmayacak. Görünen o ki idare Allianoi’yi önce kuma sonra da suya gömmekte kararlı. Biz yine de mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Toplantının koruma projesinin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı konusunda yoğunlaştığını anlatan Cangı, daha önce Allianoi Girişim Grubu olarak, DSİ’ye baraj aksının değiştirilmesi konusunda bir başvurularının olduğunu hatırlatarak, “Bu isteğimiz reddedilmişti. Bunun üzerine mahkemeye gitmiştik. İzmir İdare Mahkemesi uzun süren incelemenin sonucunda davayı reddetti ancak teymiz aşamasında Danıştay bizi haklı buldu. Şu an karar düzeltme aşamasındayız. Ya İzmir İdare Mahkemesi, Danıştay’ın kararına uyup ta baraj aksının yanlış olduğu kararı verirse ki bu büyük ihtimal o zaman ne olacak? Ortada hukuka aykırı bir baraj yeri olacak” dedi.

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler ise 10 Ekim 2010 Pazar günü antik kentte bir miting yapacaklarını herkesi mitinge beklediklerini söyledi.

2