Siyaset Sürprizlere hazır olun
Paylaş
Sürprizlere hazır olun

MGK'da teröre karşı 'çok yönlü ilave tedbirler' alınacağının açıklanması, Org. Başbuğ'un “Sözün bittiği yerdeyiz” demesi, Abdullah Gül'ün Başbuğ'un sözlerine “Devlet sırrı veriyor” diyerek kızması Türkiye'nin PKK'ya yönelik 'sürpriz' faaliyetlerde bulunacağına yorumlanmıştı. O sürpriz faaliyetlerden biri dün açıklandı: Amerika, Kuzey Irak'taki hava koridorlarını Türkiye'ye açtı

6.5 SAATLİK MGK

Haberin Devamı

Son dönemlerde artan terör saldırılarının ardından 24 Haziran’da İstanbul Hava Harp Akademileri Komutanlığı’nda Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplanmıştı. 6.5 saat süren toplantıda bütün gündem maddeleri bir kenara kaldırılmış, sadece terör konusu konuşulmuştu. MGK’nın ardından yayınlanan bildiride terörle mücadelenin ‘taviz verilmeksizin’ devam edeceği ve ‘çok yönlü’ ilave tedbirler alınacağı açıklanmıştı. ‘

GİZLİ KARARLAR’

Bu toplantının ardından 5 Temmuz’da bir televizyon programına katılan Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ “Sözün bittiği yerdeyiz” diyerek terör örgütüne yönelik yeni operasyonlar düzenleneceğinin sinyalini vermişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbuğ’un konuşmasından 2 gün sonra yaptığı açıklamada “Konuyla ilgili olarak devlet organları kendi içerisinde gizli kararlar almışken bu detayları dışarıya vermek, açık konuşmak mücadelenin başarısını etkiler” diyerek Başbuğ’un sözlerini eleştirmişti.

Haberin Devamı

248 KİŞİLİK LİSTE

Bu arada Türkiye’nin terör örgütünden en kritik 248 kişinin ismini, bulunduğu yerlerle birlikte Amerika ve Irak makamlarına verildiği ortaya çıkmıştı. Listenin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani’ye de iletildiği öğrenilmişti. Üst düzey bir yetkili “İlk kez çember bu kadar daraldı. Bundan sonra sürprizlere hazır olun” demişti. İşte o sürprizlerden biri dün açıklandı. Amerika’nın, Kuzey Irak’taki tüm hava koridorlarını Türkiye’ye açtığı bildirildi. Uygulamanın en az 3 haftadır yürürlükte olduğu öğrenildi. Bu durum Türkiye’nin talep ettiği ‘istihbarat paylaşımını aşan işbirliği’ yolunda ilk adım olarak yorumlandı.

GEDİKTEPE’DEN SONRA

Yetkililer bu anlaşmanın ne zaman yürürlüğe girdiği konusunda bilgi vermedi. Ancak bir yetkili Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 27 Haziran’da Kanada Toronto’da Amerika Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden önce bu kararın Ankara’ya bildirildiğini, uygulamanın en az üç haftadır yürürlükte olduğunu söyledi. Tarihler bu kararın 19 Haziran’da 8 askerin şehit olduğu, 12 PKK’lının öldürüldüğü Şemdinli Gediktepe karakolu baskını sonrasında alınmış olabileceğini gösteriyor. Nitekim bu saldırıdan sonra 1 Temmuz’da Türk Savaş uçakları Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’na bomba yağdırmıştı.

Haberin Devamı

ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

PKK 1 Haziran’da İskenderun’daki Deniz Kuvvetleri birliğine yaptığı baskınla yeni bir saldırı dalgası başlatmıştı. Aynı zamanda PKK artık Türkiye’nin askeri operasyonlarını bahane göstermeden askeri, ekonomik ve büyük şehir hedeflerine saldıracağını açıklamıştı. İskenderun saldırısının ardından bunu kanıtlayacak eylemler yapan PKK Şemdinli baskınında açıkça Irak topraklarını kullanmıştı. İskenderun saldırısından 2 gün sonra 3 Haziran’da Türkiye, Mesud Barzani’yi ağırlamış ve onunla en üst düzeyde görüşmüştü. Bu durum Türkiye’nin Irak Kürtleriyle siyasi muhataplık kurarak sorununun yalnızca PKK ile olduğunu gösterdiği şeklinde yorumlanmıştı. Bu faktörler Amerika’nın Kuzey Irak’taki hava koridorlarını açmasında etkili oldu. Amerika bu kararı alırken Türkiye’den Irak’taki sivil halka zarar vermemesini ve Barzani’nin peşmerge güçleriyle çatışmaktan kaçınmasını istedi.

Haberin Devamı

Koridorun açılması ne anlama geliyor?

Kuzey Irak’taki hava koridorunun PKK’ya karşı mücadelede önceden izine gerek duyulmadan açılması, yalnızca jetlerin istediği zaman gidip PKK kamplarına bomba yağdırmasına izin verilmesi olarak görülmemeli. Bu durum helikopterlerden kargo uçaklarına kadar her türlü hava taşıtının gerektiğinde Irak topraklarında PKK’ya karşı mücadeleye gireceği anlamını da taşıyor. Bu da Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik yürüteceği hava ya da kara harekatının Barzani taarfından görmezden gelineceği anlamına geliyor.

Toronto zirvesi

Kanada Toronto’da yapılan G-20 zirvesi sırasında Başbakan Erdoğan 27 Haziran’da Amerika Başkanı Obama ile görüşmüştü. Bu görüşmenin Türkiye ile İsrail arasınaki gerginliğe yönelik olduğu açıklanmıştı. Ancak bu görüşmeden sonra Türkiye ile Amerika’nın teröre yönelik işbirliğinde bulunması dikkat çekti.

Ilk kez ismini verdi

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani 3 Haziran’da Türkiye’ye gelmişti. Bu ziyaretin ardından Barzani’nin PKK’ya yönelik tutumu değişti. PKK’nın 22 Haziran’da İstanbul Halkalı’da askerleri taşıyan sivil plakalı otobüse düzenlenen saldırıda 5 kişinin şehit olmasının ardından yaptığı açıklamada Barzani ilk kez isim vererek PKK’yı şiddetle kınamıştı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’ndan destek isteyecek

Başbakan Erdoğan yüzde 1’in üzerinde oy alan partilerin liderlerinden randevu talep etmişti. Erdoğan’ın Meclis’te grupları bulunmadığı için Saadet Partisi ve BBP ile yapacağı görüşmelerde referandumu konuşacağı tahmin ediliyor. Fakat Chp lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile 14 ya da 15 Temmuz’da yapacağı görüşmede Irak’taki PKK varlığı konusunda bilgi vereceği ve destek isteyeceği tahmin ediliyor. Erdoğan’ın CHP’den destek alıp sınır dışı operasyona yönelik Meclis kararı alabileceği öne sürülüyor.