Gündem Sürüde hızlı giden sığıra ilginç fren!

Sürüde hızlı giden sığıra ilginç fren!

Paylaş
Sürüde hızlı giden sığıra ilginç fren!

Sürüde hızlı giden sığıra ilginç fren!

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Çıkrıcak köyünde büyükbaş hayvan sahipleri, sürüde diğer hayvanlara uymayıp hızlı giden sığırların hızını, ayaklarına bağladıkları hafif tahta parçalarıyla azaltıyor.

Haberin Devamı

Köydeki hayvan sahiplerinden Himmet Benli (66), ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta, 50 hanede 180 kişinin yaşadığı Çıkrıcak’ta halkın büyük çoğunluğunun geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını söyledi.

Sığırlarının besin ihtiyacını ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde köy çevresindeki meralarda otlatarak karşıladıklarını belirten Benli, bu mevsimlerde sabah erken saatlerde hayvanlarını sürüler halinde ahırlarından çıkarıp, gün batımına kadar otlattıklarını anlattı.

Benli, bir kişinin, 20 ile 40 arasında büyükbaş hayvandan oluşan sürüsünün bulunduğunu dile getirerek, kış mevsiminde ahırda kapalı ortamda kaldığı için bazı hayvanların ilkbaharda meraya çıkınca huysuzlaştığını ve hızlı şekilde sürüden ayrı gittiği için kontrollerinin güçleştiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Sürülerin kontrolünü sağlamak ve ekili arazilere zarar vermesini önlemek için atalarından gördükleri yöntemi uyguladıklarını ifade eden Benli, "20 ile 40 arasındaki hayvandan oluşan bir sürüde hızlı giden ve kontrol etmek istediğimiz hayvan sayısı 3’ü geçmez. Bir ayağına 30 santimetreyi geçmeyen hafif tahta parçası bağlarız. Böylece hızını yaklaşık 10’da 4 oranında azaltırız. Hem sürümüz dağılmadan gider, hem de bu hayvanlar ekili arazilere zarar vermez" dedi.

"BASİT BİR HIZ AZALTMA YÖNTEMİ"

Tavşanlı Belediyesi Veteriner Hekimi Tahsin Kaya da, Çıkrıcak köyünde hayvan sahiplerinin uyguladığı yönteme, Kütahya’nın birçok köyünde rastlanabileceğini belirtti.

Bu yöntemin hayvanlara eziyet anlamına gelmediğini söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
"Sığır sayısı 20 ile 40 arasında değişen bir sürüde ancak 2 ya da 3 hayvan, diğer hayvanlardan hızlı gidip sürü sahibinin komşularının ekili arazilerine zarar verebilir. Asla hayvanlara eziyet anlamı taşımaz. Sadece basit bir hız azaltma yöntemidir. Tahta parçası fazla ağır olmadığından, hayvanlara zarar vermediği gibi, ekili arazileri koruma anlamında köylülerin atalarından beri getirdiği bir uygulamadır."

Selma Kocabaş / AA