Ekonomi Süt desteğine 16 kent eklendi

Süt desteğine 16 kent eklendi

Paylaş
Süt desteğine 16 kent eklendi

Süt sığırcılığı işletmelerine hibe desteği verilecek il sayısı 9'dan 25'e yükseldi

DAP da kapsama girdi

Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP) hayvancılığı geliştirilmek amacıyla hibe desteği vermek için geçen yıl yasa çıkaran hükümet, Doğu Anadolu Projesi’ni de (DAP) uygulama kapsama aldı.

GAP’taki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerine, DAP kapsamındaki Ağrı, Bingöl, Kars, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Bayburt ve Iğdır eklendi.

61 milyon lira ayrıldı

Proje için geçen yıl ayrılan 14 milyon liralık kaynak bloke edilirken, 2010 bütçesine, 27 milyon lirası GAP illeri, 20 milyon lirası DAP illeri için olmak üzere 47 milyon lira ödenek koyuldu.

50 baş ve üzeri süt hayvancılığı yatırımının yüzde 30-40’ının devlet tarafından karşılanmasını içeren uygulama kapsamında 12 bin başlık besi işletmesinin kurulması ve binlerce kişiye iş yaratılması hedefleniyor.

Yarı açık ahır alacak

Proje uyarınca üreticilerin, özsermayeye dayalı, en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli süt sığırcılığı işletmesi yatırımlarına, 2009-2012 arasında hibe verilecek. Bu kapsamda yatırımcı inşaatı için harcadığı paranın yüzde 30’unu devletten alacak.

Proje kapsamında sadece ‘yarı açık sistemli ahırlar’ yapılabilecek. Bu da modern hayvancılık işletmeleri kurulması açısından önemli bir şart.

Süt tankına da katkı var

Kaynağın yüzde 40’ı 50 baş ile 100 baş arası işletmeler, yüzde 60’ı 100 baş ve üzeri kapasiteli işletmelere kullandırılacak. Hayvan alımı için, alım tutarının yüzde 40’ı kadar hibe yapılacak.

Buna göre, 50 başlık işletme kurana 20 hayvanın, 100 başlık işletme kurana 40 başın parasını devlet verecek. Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımı için de alım bedelinin yüzde 40’ı kadar hibe alınacak

Haberin Devamı