Derya Özel Süt dişlerine veda
HABERİ PAYLAŞ

Süt dişlerine veda

Derin’in bir süredir sallanan dişi nihayet düştü. Gerçi ilk dişini havuzda minik bir kazayla düşürdüğü için bulamadık ama onun yerine bir pirinç tanesini saklamaya karar verdik. Havuzda iki kardeş oynarlarken görünmez kazayla Mavi’nin elindeki oyuncak Derin’in ağzına çarpıyor ve zaten sallantıda olan diş bir anda uçuveriyor. Kafamı çevirmemle biri ağzı kan içinde feryat figan iki çocuğu görüp neye uğradığımı şaşırdım.

İlk diş maceramız pek olaylıydı. Sonra hepimiz sakinleştik, hasar tespiti yaptıktan sonra baktık ki hasar filan yok, sadece sallanan diş gitmiş. 2 aydır sallanan dişinin düşmesi için sabırsızlanan Derin’in dişini kardeşi uçurmuş oldu ve böylece Derin de muradına erdi.

Haberin Devamı

Diş perisi hikayesini anlatıp anlatmamayı da Uzm. Psikolog Pınar Mermer’e sordum; “Oyun gibi olursa sorun değil anlatılabilir ama kafa karıştırma riski de var o yüzden bana kalırsa gerekli değil” dedi. Zaten şimdiki nesile dönüp baktığımızda diş perisi hikayesine inanacak çocuk da zor buluruz.

Eskiden sallanan dişi çekmenin türlü çeşit yöntemi vardı. İpin bir ucunu kapıya, bir ucunu dişe bağlayıp çekmek gibi acayip yaratıcı yöntemlerle (!) çekilen dişleri hatırlayın. Yeni nesil kendi dişini kendi çektikten sonra dişi avucunuzun içine bırakıp gururlu bir sırıtışla sizi selamlıyor.

Etkinlik kuşu

EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi, Leonardo Da Vinci’nin ‘Makineler’ sergisinden sonra bu kez ‘İnanılmaz Böcekler’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Kendilerini akıllıca kamufle etmeleri, küçük boyları veya renkleri sayesinde çoğu zaman dikkatimizden kaçan böceklerin gizli özelliklerini ortaya koyan sergi büyük ilgi görüyor.

Sergide ayrıca, böcek anatomisi, fizyolojisi ve embriyolojisi ile ilgili laboratuvar faaliyetlerine yönelik, parçalara ayrılabilen dev 3D model gibi eğitsel araçlar, videolar, küçük 3 boyutlu tablolar ve çıplak gözle görülemeyen ince detaylar sergileniyor.

20 kat büyütülmüş dokunulabilen modelleri bulunan pek çok tür ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. 30 Ekim’e kadar açık kalacak olan ‘İnanılmaz Böcekler’ sergisi her gün 11:00-22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder