Ekonomi 'Süt fiyatı düşerse, et fiyatı artar'

'Süt fiyatı düşerse, et fiyatı artar'

Paylaş
'Süt fiyatı düşerse, et fiyatı artar'

'Süt fiyatı düşerse, et fiyatı artar'

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, süt fiyatlarının düşmesi sonucu et fiyatlarının yeniden artabileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Pastırma-sucuk üretimi de yapan Şaban Ünlü, et fiyatlarında yaşanan aşırı fiyat artışının, canlı hayvan sayısının azalmasından kaynaklandığını ve şu anda beslenen büyük ve küçükbaş hayvan sayısının Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayama yeterli olmadığını kaydederek şunları söyledi:

"Et fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedeni, 2 yıl önce süt fiyatlarının aşırı düşmesidir. Aynı tehlike yeniden başlamıştır. Süt fiyatları düşünce, üretici zarar etmemek için, daha doğrusu zararının sürmemesi için ineğini koyununu kesime göndermiştir. Bu nedenle önceki yıl inek ve koyunlar kesildi, dana ve kuzu sayısı düşünce bu sıkıntı ortaya çıktı."

Şaban Ünlü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın süt fiyatlarındaki düşüşün engellenmesi için süttozu üretimiyle ilgili son kararının olumlu olduğunu da ifade ederek "Süt üreticisi desteklenmelidir. Sütün litresi 85 kuruştan aşağıya düşmemelidir. Süt fiyatları düşerse, et fiyatları yine artar. Kaçak süttozu girişini kesinlikle izin verilmemelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ünlü, kemikli sığır etinin (karkas) toptan fiyatının geçen hafta 50 kuruş daha artış göstererek 15 lira 50 kuruşa yükseldiğini, gebe inek ithalatının devam etmesinin doğru olacağını kaydetti.

Vedat Doğan / AA