Ekonomi Süt fiyatında düşüşe karşı süt tozu desteği

Süt fiyatında düşüşe karşı süt tozu desteği

Paylaş
Süt fiyatında düşüşe karşı süt tozu desteği

Tarım Bakanlığı, süt fiyatlarının aşırı düşmesini önlemek için süt tozu üretimine teşvik vermeyi sürdürecek

Teşvik devam ediyor

Süt üreticisinin, çiğ süt fiyatlarında anlaşamayınca başlattığı sanayiciye süt vermeme eylemi üçüncü gününü doldurdu. Sanayicinin 72.5, üreticinin 80 kuruş olması gerektiğini söylediği çiğ süt fiyatı, sektörde büyük karışıklığa neden olurken, Tarım Bakanlığı’nın fiyatların aşırı düşmesini önlemek için geçen yıl başlattığı ‘süt tozu teşviğini’ devam ettirdiği öğrenildi.

Söz konusu teşviğin tebliği, Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yeniden yürürlüğe girdi. Teşvikle, yerli süt tozunun, ihracatçıya ve sanayiciye, uluslararası piyasa fiyatlarından satılması sağlanıyor ve iç talep artıyor.

Ton başına ödeme

Teşvik kapsamında, bakanlıktan üretim izni alan ve Ulusal Süt Konseyi’ne (USK) üye olan süt tozu üreticisine, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında faaliyet gösteren imalatçılar ile üretici ihracatçılara sattığı süt tozu için ton başına ödeme yapılıyor.

Ödeme miktarı, süt tozunun maliyeti ile uluslararası piyasa fiyatı arasındaki fark kadar oluyor. Teşvikten yararlanmak isteyen süt tozu üreticilerinin, işletmelerinin kurulu bulunduğu bakanlık birimlerine, belgeleriyle başvurması gerekiyor.

10 litre şartı var

Başvuruları dün itibarıyla başlayan süttozu destekleri için, üreticinin üretim yaparken, çiğ süt üreticisinden doğru miktarda süt aldığını belgelemesi gerekiyor.

Tebliğe göre, bu miktarın, 1 kilogram süt tozu için en az 10 litre çiğ süt olması gerekiyor. Tebliğ, üretici örgütlerince, arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün süt tozu üreticilerine pazarlanmasını, süt tozu üreticisinin de çiğ süt temin etmesini sağlayacak düzenlemelerde

Haberin Devamı