Beden Sağlığı Süt şifa mı yoksa zehir mi?

Süt şifa mı yoksa zehir mi?

Paylaş
Süt şifa mı yoksa zehir mi?

Çocukluğumuzdan bu yana sağlıklı beslenmenin en önemli simgelerinden birisi olan süt hakkındaki tartışmalar günden güne artıyor. Süt kimi uzmanlar için kalsiyumun vazgeçilmez kaynağı, kimileri içinse zehrin ta kendisi. Diyetisyen Buket Adanç Özdamar; son yıllarda yapılan araştırmalardan yola çıkarak, süt hakkındaki bilimsel gerçekleri aktardı.

Son yıllarda yapılan araştırmaları taradığımda; sütün insanın sindirim sistemine zararı olduğundan, zehir etkisi yarattığına ve hatta DNA kodlarını bile değiştirdiğine varan çalışmalar yapılmış ancak hiçbirisi kanıtlanmamış. Bu nedenle sütün artılarını ve şüpheli de olsa eksilerini bili laktoz intoleransı sebebi ile süt ürünlerini daha az veya hiç tüketmeyen kişilerin tüketen gruba göre akciğer, göğüs ve yumurtalık kanserine yakalanma sıklığının daha az olduğu tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmada laktoz intoleransı olan kişilerin akrabalarındaki akciğer, meme ve yumurtalık kanseri görülme oranı süt ürünü tüketen diğer grupla aynı çıktı. Bu durum ilk bakışta laktozun kanseri desteklediği ihtimalini düşündürse de başka pek çok faktör olduğunu unutmamak lazım.

Mesela süt ürünleri tüketemeyen kişilerin dolaylı yoldan kalori kısıtlaması yapması da meme ve yumurtalık kanseri riskini düşürmüş olabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri tüketiminde kısıtlama yapan kişiler doymuş yağ asitlerini daha az aldıkları için de kanser oranı düşük çıkmış olabilir. Yani bu konuda net bir kanıt olmadığı sürece sütün içerisindeki laktoz kansere sebep oluyor diyemeyiz.

2016 yılında Üniversity of Nebraska-Lincoln’da yapılan başka bir çalışmada ise insanların, inek sütünün içerisinde yer alan eksozomları emdiğini ve miRNA yükü ile periferik dokulara taşıdığı ortaya atılmıştır. Diyetsel miRNA’ların bağırsak mukozasından geçebileceği ve insanda biyolojik aktiviteye sebep olacağına ilişkin çalışmalar birikmektedir. Ancak henüz yeterli çalışma bulunmamaktadır. Yani ‘Süt, gen yapımızı bozuyor’ diyemeyiz.

Haberin Devamı

Yani kısaca süt ile ilgili olumsuz çalışmalar ortaya konuyor olsa da henüz kanıtlanmış bir gerçek olmadığı için onlarca faydasından vazgeçmenize gerek yok. Tabii, her besinde olduğu gibi ölçülü tüketmekte fayda var.