Ekonomi Süt üreticisinden sanayiciye ambargo

Süt üreticisinden sanayiciye ambargo

Paylaş
Süt üreticisinden sanayiciye ambargo

Süt üreticileri, dün itibariyle sanayicilere süt vermeyi kesti

85 KURUŞTAN 68'E İNDİ

Haberin Devamı

Çiğ süt fiyatlarında bir süredir görülen düşüşe, üretici isyan etti. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, sanayicilerin süt fiyatlarını üreticiyi mağdur edecek şekilde ve dayatmacı bir tavırla aşağı çektiğini öne sürerek, dün çiğ süt ambargosu başlattı.

Birlik yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “Üretici birliklerimiz, Türkiye genelinde sanayiciye süt vermeme eylemi başlatmıştır” denildi. Yılın ilk aylarında litre başına 85 kuruşa kadar fırlayan süt fiyatı, 68 kuruşa gerilemiş bulunuyor.

EYLEM DEVAM EDECEK

Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Yasun, “Örgütlü bulunduğumuz 155 il ve ilçede süt grevi başlattık. Ülke genelinde 10 bin ton süt sanayicilere verilmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Osman Yasun, mart-nisan-mayıs dönemi için sanayicilerin 68 kuruş süt fiyatı önerdiğini belirterek, “Girdi maliyetlerini bile karşılamaktan uzak olan bu fiyatı kabul etmek mümkün değil” diye konuştu. Osman Yasun, süt grevinin, üreticilerin hakları verilene kadar süreceğini vurguladı.

ORTA YOL BULUNAMADI

Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman ise ilk üç ay için sanayiciyle 85 kuruşa anlaştıklarını hatırlatarak, “Bu anlaşma tek taraflı olarak bozuldu. Üreticinin haberi olmadan bankalara litresi 72.5 kuruştan süt parası yatırıldı” iddiasında bulundu.

Sanayicinin nisan ayında fiyatı daha da düşürmeyi planladığını belirten Mehmet Karaman, “Biz fiyat 75 kuruş olsun, orta yolda buluşulsun istedik. Ama kabul edilmedi. Bugüne kadar biz düşündük biraz da sanayici düşünsün” dedi.

TEPKİ İÇİN YERE DÖKTÜLER

Mehmet Karaman, üreticilerin ellerindeki sütleri ne yapacağı yönündeki soruyu ise “Peynir ve yoğurt yapmaya başladık” diye yanıtladı. Çiftçilerin yaptıkları peynir ve yoğurdu satacaklarını söyleyen Karaman, “Bu gidişle köy peyniri sanayi peynirinden daha ucuz hale gelir” dedi. Öte yandan, Bandırma ve Manyas bölgelerindeki bazı süt üreticileri, eylemin ilk gününde, tepkilerini ortaya koymak için sütlerini boş alanlara döktüler.