Gündem Süt veren teke şaşkınlığı

Süt veren teke şaşkınlığı

Paylaş
Süt veren teke şaşkınlığı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, 'olmayacak şeyleri oldurmak' anlamında kullanılan 'tekeden süt çıkarmak' deyimi gerçek oldu

Alakeçi Köyü’nde besici 41 yaşındaki Yahya Yılmaz’a ait bir tekenin süt vermesi, Bayramiçli küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bugünlerde en çok konuştuğu konu oldu.

250 keçilik sürüsü bulunan Yahya Yılmaz, bir süre önce saanen cinsi 2 yaşındaki tekesinin memelerinin şiş olduğunu fark etti. Genç besici, bu sebeple rahatsızlandığını gördüğü hayvanın memelerine dokunduğunda süt akınca şaşırdı.

Veterinerden bilgi alan Yılmaz, bu durumun çok nadir görüldüğünü, ancak şanslı bir durum olduğunu öğrendi. Bu şans, tekenin çiftleştiği keçiden olan dişi yavruların henüz 6 aylıkken süt vermesiyle ikiye katlandı.

İlçede bu durumu öğrenin çok sayıda besici tekeyi görmek için Yahya Yılmaz’ın kapısını çalıyor. Hatta değerinin çok üstünde para verip tekeyi satın almak isteyenler olduğunu belirten Yahya Yılmaz, hayvanı satmaktan yana olmadığını, ancak yakın çevresine çiftleştirmek için ödünç veridiğini söyledi.

GÜNDE 250 GRAM SÜT VERİYOR

20 yıldır keçi besiciliği yaptığını belirten Yahya Yılmaz, ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını belirterek şunları anlattı: “Tekenin memelerinden süt geldiğinde çok şaşırdım. Böyle bir şeyi daha önce ne gördüm, ne de duydum.

Ama benim başıma geldi. Günde 250 grama yakın süt veriyor. Sağmadığım zamanlarda hayvan asabileşiyor. Onu rahatlatmak için sütü mecburen sağıyorum."

Veteriner Onur Kocabıçak ise, “Bu olay süt verimi fazla olan ırklarda, özellikle saanen ırkında çok az olmak üzere görülebiliyor. Ben de 8 yıllık veteriner hekimim ve böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum. Anne ve babası bol süt damarlı olan hayvanlarda çok ender rastlanan bir durum” diye konuştu.

Fatih DALDAL/Çanakkale (DHA)