Cumartesi Postası Sütun gibi bacaklar

Sütun gibi bacaklar

Paylaş
Sütun gibi bacaklar

'Sütun gibi' tabir edilen ince, orantılı ve seksi bacaklara sahip olmak her kadının rüyası... Pardon rüyası değil, hedefi. Çünkü estetik operasyonlar sayesinde bir çift 'sütun'a sahip olmak rüya olmaktan çıktı, gerçekleşti. İnce bacaklar kalınlaşıyor, kalınlar inceliyor, ayak bilekleri yeniden yaratılıyor... Bacak estetiğindeki son gelişmeleri Op. Dr. Güncel Öztürk'ten öğrendik

ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

eozubek@elle.com.tr

Eskiden bacağın kalın, ince ya da eğri olması umursanmazdı. Oysa günümüzde hem kadınlar hem de erkekler bunu fazlasıyla önemsiyor. Kadınlar uzun, simetrik, düzgün ve etkileyici bir çift bacak arzu ediyor. Erkekler ise kaslı bacak peşinde. Doğuştan muhteşem bacaklara sahip olmak pek sık rastlanan bir durum değil. Çoğunluğun bacaklarında estetik sorunlar var.

Bunun sebepleri çocukluk dönemindeki sağlıksız beslenme, uygun sporun yapılmaması ve genetik faktörler olabilir. Neyse ki sorunlar da estetik müdahalelerle ortadan kalkıyor. Fazlalık olan yerlerde doku hacmi azaltılıyor, eksik yerlere eklemeler yapılıyor. Eksik alanlara eklemelerde öncelikli tercih, yağ grefti. Yağ grefti, liposuction yöntemiyle vücuttan alınan yağ dokusunun özel bir işlemden geçtikten sonra tekrar vücudun eksik alanlarına verilmesi. Yağ grefti uygun olmadığında silikon protezler ya da dolgu maddeleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Güncel Öztürk yapılan işlemi şöyle anlatıyor; “Yağ dokusunu bacak bölgesinden almadıysak karın, bel, basen, uyluk ve diz iç yanı gibi alanlardan alıyor, eksik alanlara çok ince kanüllerle veriyoruz.” Op. Dr. Güncel Öztürk sorularımıza şu cevapları verdi:

- Bacaklarda en sık oluşan sorun ne?

Bacaklarda oluşan estetik sorunlar kalın bacak, ince bacak, çöp bacak, ‘O’ parantez bacak, asimetrik bacak, ‘X’ çapraz bacak ve dalgalı bacak gibi deformasyonları kapsıyor. Bacakta yağlanma en çok kalçada, uyluk ve diz içlerinde oluşuyor. Bu tip yağlanma şekilleri bacağı kısa ve kalçayı düşük gösteriyor.

- Kalın bacak estetiği nasıl bir müdahale?

Bacak şekillendirmesi ve tasarımında birkaç farklı işlem bir arada, iyi düşünülerek yapılmalı. Kalın bacağın nedenleri arasında kalın kemik yapısı, gelişmiş kaslar veya fazla yağ dokusu önemli faktörler. Genelde, yapısal olarak fazla yağ dokusuna bağlı kalın bacaklar yaygın. Bu durumlarda ayak bileği ve diz altı kalınlıkları liposuction, superdry veya lazer lipoliz ile inceltilebilir. Sadece kemikte kalınlık mevcutsa sınırlı bir düzeltme yapılabilir. Kas yapısına bağlı bacak kalınlıklarında ise botoksla veya cerrahi olarak müdahale edilebiliyor. Botoksla kasın bazı noktalarına enjeksiyon yaparak inceltme sağlanıyor. Bacak operasyonları, yapılacak işleme bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Çöp bacaklara silikon protez

- “Çöp bacak” dediniz az önce. İlginç bir tanım. Anlatır mısınız?

Çöp bacaklar, aşırı inceliği anlatmak için kullanılan bir tanım. Çöp bacaklar, iki taraflı olabildiği gibi tek taraflı, bazı hastalıklara bağlı olarak da oluşabilir. Silikon protez konularak diz altı daha kalın ve adeleli gösterilir. Bu silikon protez, endoskopi yardımıyla baldır kasları arasına yerleştirilir. Bacakta yaklaşık 3-4 cm çevre artışı sağlar. İnce bacak ve hafif bacak eğriliklerinde, kişinin vücudunda yeterli yağ dokusu varsa yağ enjeksiyonu ya da kök hücreden zengin yağ enjeksiyonu yapılıyor. Yeterli yağ dokusu yoksa hyaluronik asit enjeksiyon uygulamasına başvurulur.

- Peki diz kapağı estetiği nasıl oluyor?

Haberin Devamı

Diz çevresi, uyluk ve bacağın geçiş noktasında olduğu için görsel bütünlük sağlanması adına bu bölgenin değerlendirilmesi gereklidir. Dizin iç bölgesindeki yağlanma bacağın silüetini bozarak kısa gösterir. Etek giyildiğinde bu görüntü ön plana çıkar. Diz bölgesi estetiğinde iç bölgesindeki fazlalıklar alınır. Eksiklikte ise eklemeler yapılarak bacakla birlikte bütünlüğe ulaşılır. Bu bölgenin operasyon süresi 1 saattir. Dizin iç kısmındaki yağlanma artışı veya çarpık bacak deformiteleri düzeldiği zaman alt-üst bacak dengesi sağlanmış olur. Bu da kişinin hem boyunu hem de bacak boyunu daha uzun gösterir.

Kalıcı yöntemler

- Bu tip şikayetleri gidermek için başka hangi uygulamalar var?

Birinci olarak liposuction ve lazerlipo. Çünkü bacakta yağlanma en sık diz ve uyluk içlerinde oluşur. Bu bölgedeki yağların alınması gerekir. Diz çevresi ve ayak bileğinde ince kanüller ile yapılıyor inceltme. Liposuction ile alınan yağ, eksik bölgelere eklenerek estetik bacak formuna ulaşılır. Yağ transferi, bacaklardaki eğrilik ve kontür bozukluklarında ilk tercihimiz.

Haberin Devamı

Karın, bel ve bacak içindeki yağlar transfer edilir. Operasyon süresi 1-1.5 saattir. İkinci sırada kök hücreden zengin yağ transferi geliyor. Böylece bacaktaki hafif eğrilikler düzeliyor. Hyaluronik asit enjeksiyonu bacaklarında eğrilik olan ama vücudunda yeterli yağ dokusu bulunmayanlara uygulanır. Bir yıl dayanır. Silikon bacak protezini de unutmamak gerek. Diz arkasından yapılan küçük bir kesi ve endoskopi yardımı ile bu protezler bacağa yerleştiriliyor. Bu şekilde ince bacaklara, daha kalın ve hafif adaleli görüntü veriliyor. Silikon bacak protezleri kalıcıdır.

- İyileşme süreci nasıl?

Lazerliposuction veya liposuction’dan sonra hasta, aynı gün evine dönebilir. İlk hafta az ayakta kalması ve bacaklarını yukarı kaldırması önerilir. 3 hafta özel bir kıyafet giydirilir. Hasta genelde 5-7 gün sonra işe başlayabilir. Yağ transferinde hasta aynı gün taburcu edilir. 2 hafta özel korse giydirilir.

1 ay sonra koşu dışında aktif egzersiz yapabilir. Bacağa silikon protezinde hastanede bir gün kalmak gerekir. 12 saat yürümeye izin verilmez ve 3 hafta varis çorabı giydirilir. 1 ay sonrasında koşu dışında spor yapılabilir. Silikon protezte bacaktaki son görüntünün sağlanması için yaklaşık 3 ay geçmesi gerekir.

Bileklere bile liposuction...

- Ayak bileği estetiği son dönemde çok konuşuluyor. Kadınlarda ince ayak bileği, zarafetin göstergesidir. İnce ayak bilekleri kadınların hayali. Ayak bilekleri normalden kalın olan kadınlara artık ayak bileği liposuction’ı yapılıyor. Bu sayede bilek çevresindeki fazla yağ dokusu alınıyor, incelme sağlanıyor. Ancak kemik kalınsa incelme mümkün olmaz.

Ayak bileği estetiğinde, bileklerdeki asimetriler, kontür bozuklukları düzeltilir veya kalınlıklar inceltilerek estetik bir şekil kazandırılır. Tasarımı yaparken ayak bileği, dizaltı bölgesi ile beraber değerlendirilmeli. İhtiyaç olursa dizaltı bölgesindeki alan da inceltilir veya bazı yerlere yağ eklenir. Bu operasyon 3 mm’lik ince kanüller ile yapılır. Kanüller ile yağ fazlalıkları alınır. Bu yağın bir kısmı da gerek görülürse özel bir işlemden geçirilir ve 2 mm’lik kanüllerle eksik görülen alanlara eklenir. Genel anestezi veya sedasyon altında yapılan işlem 1 saat sürer.

Hasta aynı gün evine dönebilir ve 3 hafta bacaklarına özel bir kıyafet giydirilir. Evde ayaklarını yukarı kaldırması ve çok ayakta durmaması önerilir. 3. haftadan sonra hafif egzersizlere, 6. haftadan sonra ağır egzersizlere izin verilir. Operasyonun sonuçları kalıcıdır. Hasta kilo alsa bile ayak bilekleri eski haline gelmez.

(17.11.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)