Gündem Suudi Arabistan'da tarihi açılım

Suudi Arabistan'da tarihi açılım

Paylaş
Suudi Arabistan'da tarihi açılım

Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman tarihi bir açıklama yaparak 'Kadınlar çarşaf kullanmak zorunda değil" açıklamasını yaptı. Ulu önder Atatürk kadınlara özgürlük kapılarını 94 yıl önce açmıştı

BİR ASIR SONRA...


Ulu önder Atatürk, 95 yıl önce Cumhuriyeti kurduğunda kadınlara özgürlüğün kapılarını açmıştı. Kadınların özgür ve güçlü olduğu bir ülkenin her anlamda gelişeceğini öngörmüştü.

Şeriat ile yönetilen ülkeler bu nedenle Atatürk’ü ve çağdaş Türkiye’yi sürekli hedef alıyordu. Yaklaşık bir asır sonra onlar da gerçeği gördü.



Atatürk, birçok Batı ülkesinden önce kadın hakları için çok önemli adımlar attı:

■ 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerine katılma hakkı.

■ 26 Ekim 1932’de muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı.

■ 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı.


'ÇARŞAF ZORUNLU DEĞİL"


Kadınlara ‘otomobil kullanma, maça gitme, konser izleme, sinemaya gitme, yanlarında erkek olmadan koşma’ hakları veren Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman (33) dün de tüm dünya ajanslarının ‘son dakika’ olarak duyurduğu şu tarihi açıklamayı yaptı: “Saygılı giyinmek şartıyla, kadınlar çarşaf kullanmak zorunda değil. Kadınlar ve erkekler eşittir, aramızda hiç fark yok.”



Veliaht Prens bin Selman tarihi açıklamayı Amerika’nın en büyük kanallarından CBS’e yaptı. Prens daha önce de ülkesinin ‘Ilımlı İslam’a geçiş yapacağını söylemişti.


Suudi Prens'ten gerginliği tırmandıracak açıklamalar