Ekonomi Suudi Arabistan petrol vanalarını açıyor

Suudi Arabistan petrol vanalarını açıyor

Paylaş
Suudi Arabistan petrol vanalarını açıyor

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, yarınki OPEC toplantısı öncesinde petrol üretimini kademeli olarak artırıyor

Riyad’ın, bu şekilde petrol fiyatlarını ABD’li, Avrupalı ve Çinli tüketiciler için daha rahat bir seviyeye çekmeyi hedeflediği belirtildi.

Krallık petrol üretimini Mayıs ayında günlük 200 bin varil artırırken, bu ayda günlük üretimi yine 200- 300 bin varil civarında artırma yolunda ilerliyor. Bu şekilde, Suudi Arabistan’ın üretimini, 2008 yılının ortalarından bu yana ilk kez, kritik olarak kabul edilen günlük 9 milyon varil seviyesinin üzerine çıkarıyor.

Riyad, bu yılın başında, Libya’daki ayaklanmalar yüzünden üretimde yaşanan sıkıntı yüzünden tek taraflı aldığı bir kararla petrol üretimini artırmıştı. Libya’da Kaddafi güçleriyle isyancılar arasında çıkan çatışmalar yüzünden petrol üretimi günlük 250 bin varil azaldı ve küresel kriz öncesi seviyenin günlük 1.6 milyon varil altına geriledi.

Petrol Politikaları İstihbaratı’nın danışmanlarından Bill Faren-Price, Suudi Arabistan’daki üretimin Asya ve ABD’deki rafinerilerden gelen talep yüzünden bu ay ciddi şekilde arttığını belirtti.

Suudi Arabistan’daki petrol üretimini yakından takip eden yetkililerden biri, Riyad’ın üretimini Haziran’da artırdığını teyit etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Suudiler üretimlerini artırıyorlar. Kısmen yazın gelişiyle birlikte, ülke içindeki enerji talebinin artması, kısmen de rafinerilerin taleplerini artırmasından dolayı” diye konuştu.

Haberin Devamı