Yaşam Suudi Arabistan'da 'hilâl' şoku

Suudi Arabistan'da 'hilâl' şoku

Paylaş
Suudi Arabistan'da 'hilâl' şoku

Ramazanın yanlışlıkla 1 gün geç başlatıldığı yönündeki iddialarla sarsılan Suudi Arabistan'da dün gece hilal görünmediği için bugün de oruç tutuluyor. Suudiler, bayrama bugün başlamayı umuyordu

POSTA.COM.TR

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, ramazanın son gününün işareti olan hilalin 6 Ağustos gecesi görülmediğini açıkladı. Dolayısıyla 7 Temmuz (bugün) da Suudi Arabistan'da oruçlu geçecek.

'9 TEMMUZ'DA BAŞLAMALIYDI' İDDİASI


Ramazanın 10 Temmuz yerine 9 Temmuz'da başlamış olması gerektiğini savunan kesim, bu 1 günlük yanlışlıktan ötürü ülkede Ramazan Bayramı'nın da 7 Ağustos'ta kutlanması gerektiğine inanıyordu. Ancak dün gece hilal görünmediği için, 6 Ağustos tarihi, ramazan ayının 28'inci (yani sondan bir önceki günü) olarak hesaplandı. Bu akşam hilal görünürse, bugün Ramazan'ın 29'uncu olarak kayıtlara geçecek ve bayram yarın kutlanacak.

'HİLALİ GÖRDÜM' İHBARI


Geleneksel bir uygulama olarak Suudi Arabistan her sene, ramazan ayının başlayış ve bitişini belirlemek için ülke çapında 'ihbar' bekliyor. Hilali ilk görenler Yüksek Mahkeme yetkililerine haber veriyor ve yapılan araştırmalar doğrultusunda, hilalin görülüp görülmediği teyit edilirse, ramazan ayının da başlangıç ya da bitişine karar veriliyor.

BU AKŞAM YİNE TOPLANIYORLAR


Yüksek Mahkeme, dün akşam olduğu gibi bu akşam da 'hilali görenlerden' telefon bekleyecek ve hilalin görüldüğü doğrulanırsa, gece yapılacak toplantıda ramazanın bittiği açıklanacak.

'TANIKLIĞA GÖRE DEĞİL BİLİME GÖRE OLSUN'

Tüm İslam dünyasında ramazanın aynı günde başlayıp bitmesi, dolayısıyla bayramın da aynı günlerde kutlanabilmesi için, hilalin çıplak gözle takip edilmesi şeklindeki uygulamanın yerine, bilimsel verilerle hareket edilmesi gerektiğini savunanlar, bu şekilde tarih karmaşasının da sona ereceğini düşünüyorlar.

Haberin Devamı