Gündem Swap nedir? Swap işlemi ne anlama geliyor?

Swap nedir? Swap işlemi ne anlama geliyor?

Paylaş
Swap nedir? Swap işlemi ne anlama geliyor?

BDDK pazartesi günü swap işlemlerine yüzde 50 sınır getirmişti. Bugün yeni bir açıklama geldi ve oranlar değiştirildi. Bankaların swap işlemler toplamı bankaların yasal özkaynak toplamının yüzde 25'ini geçemeyecek. Bu gelişme sonrası "Swap işlemi nedir?" sorusu bir kez daha gündem oldu.

BDDK'den yeni bir döviz hamlesi daha geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, swap işlemlerine getirilen kısıtlamalarda oran değiştirerek yasal özkaynak toplamının yüzde 25'ini geçemeyeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

BDDK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır."

SWAP İŞLEMLERİ NEDİR?

Bu gelişmeler "Swap işlemi nedir?" sorusu bir kez daha gündem oldu. Sawp işlemi: İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesine swap sözleşmesi deniyor. Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor. Faiz swapında biri sabit faizle, diğeri değişken faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez. Çapraz döviz swapında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.

Haberin Devamı