Ekonomi Tahkim Telsim davasını reddetti

Tahkim Telsim davasını reddetti

Paylaş
Tahkim Telsim davasını reddetti

Davaya bakan ICSID Hakem Heyeti gerçek bir uluslararası yatırım bulunmadığını ve Saba Fakes'in yatırımcı olmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi

Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes, Telsim’in Vodafone’a satışı nedeniyle zarara uğradığını iddia etmiş ve ‘Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez’ (ICSID) nezdinde Türkiye aleyhine 19 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı.

Haberin Devamı

Saba Fakes, Telsim hisselerinin yüzde 67’sini aldığını ve şirketin devri ile Hollanda ile Türkiye arasındaki yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmasının ihlal edildiğini iddia etmişti.

Saba Fakes Uzan’ın adamı

Saba Fakes, 2007’de açtığı davada Türkiye’den 19 milyar dolarlık tazminat istiyordu. Davayı Türkiye adına takip eden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan Gül, mahkeme savunmasında Fakes’e hisse satış belgelerinin Uzanların talimatıyla geçmiş tarihli düzenlendiğini iddia etmişti. Ortada yatırım olmadığını söyleyen Gül, yatırımcının da bulunmadığını açıklamıştı. Gül, davacı Saba Fakes’in arkasında Uzanların olduğunu savunmuştu.

2006’da Vodafone’a satıldı

Davaya bakan ICSID Hakem Heyeti gerçek bir uluslararası yatırım bulunmadığını ve Saba Fakes’in yatırımcı olmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi. Uzanlara ait İmar Bankası’na 2003’te el konulmuştu. TMSF, İmar Bankası nedeniyle kamunun uğradığı zararın tahsil edilmesi amacıyla diğer Uzan Grubu şirketleri ile birlikte Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri’nin de yönetim ve denetimini devralmıştı. Telsim 2006 yılında Vodafone’a satılmıştı.

Haberin Devamı