Gündem Tahliye kararı veren hakimlere gözaltı kararı

Tahliye kararı veren hakimlere gözaltı kararı

Paylaş
Tahliye kararı veren hakimlere gözaltı kararı

Eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında gözaltı kararı verildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'i, "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan, aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 63 polisin dosyasında reddi hakim kararını veren ve sonrasında açığa alınan 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik'in İstanbul Adalet Sarayı'ndaki basın odasına veda ziyareti yapması gerginliğe neden oldu.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer30301","30301","201504","30301-.jpg","1", "0","Açığa alınan hakim basın odasında açıklama yaptı");

BAŞSAVCIVEKİLİ BASIN ODASINA GİRDİ

Hakim Metin Özçelik, akşam saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'ndaki basın odasını ziyaret etti. Meslektaşları ve birlikte çalıştığı personeliyle vedalaşan Hakim Özçelik, "Odamı topladım. Sizinle de vedalaşmaya geldim" diyerek, gazetecilerle sohbet etmeye başladı. Metin Özçelik, gazeteciler ile reddi hakim kararına ilişkin sohbet edip kahvesini içtiği sırada, ilginç bir gelişme oldu. Adliyenin idari işlerinden sorumlu Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, bir grup polis ve güvenlik personeliyle basın odasına geldi. Odanın kapısını açarak içeriye giren Başsavcıvekili Bölükbaşı, "Burayı boşaltın. Burada basın açıklaması yapılamaz. Yapacaksanız çıkın, dışarıda yapın" şeklinde ikazda bulundu. Bunun üzerine, odada bulunan gazeteciler olaya tepki gösterdi.

GAZETECİLER: SOHBET EDİYORUZ, AÇIKLAMA YAPILMIYOR

Gazeteciler, Başsavcıvekili Bölükbaşı'na, basın açıklaması yapılmadığını belirterek, "Sohbet ediyoruz, açıklama yapılmıyor. Basın açıklaması yapılsa, kameralar ve fotoğraf makineleri olurdu. Biz sadece sohbet ediyoruz, ayrıca burası basın odası" dediler.

"TAMAM, ÇIKIYORUM BAŞSAVCIM"

Gazetecilerin itirazının ardından, Başsavcıvekili Bölükbaşı, açığa alınan hakim Metin Özçelik'e dönerek, "Lütfen Hakim Bey, dışarı çıkar mısınız?" dedi. Özçelik de "Tamam çıkıyorum başsavcım" diyerek, çantasında bulunan 4 sayfalık yazılı açıklamasını basın odasına bıraktı. Gazetecilerin, "Burada açıklama yapılmıyor" şeklindeki ifadesinin ardından, Başsavcıvekili Bölükbaşı, olayın kendisine farklı bildirildiğini söyleyerek, yanındaki polislerle birlikte basın odasından ayrıldı.

HAKİM ÖZÇELİK: KARARIM TAMAMEN HUKUKİDİR

Yaşanan kısa gerginliğin ardından, Hakim Özçelik gazetecilere, kararının arkasında olduğunu belirterek, “Kararım tamamen hukukidir. Türkiye'de yaşananlar uzun süre sürdürülebilir bir durum değil. Türkiye'ye hukuk geri geldiğinde, şu an bu kararları verenler arkasında durabilecek mi? Umarım onlar da hukuki olarak kararlarını savunabilirler. Bu az önceki olay bile, Türkiye'nin şu andaki geldiği durumu gösteriyor" dedi. Özçelik, daha sonra gazetecilerle tokalaşarak veda etti ve adliyeden ayrıldı. Metin Özçelik'in ayrılmasından kısa süre sonra da hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı haberi öğrenildi.

ARANAN HAKİM TWEET ATTI: YOLDAYIM GELİYORUM

Hakkında tutuklama istenen hakim sosyal medyadan açıklama yaptı. Hakim Mustafa Başer Twitter hesabından (@m64baser) şunu yazdı: Az önce hakkımda Bakırköy C sav. Tarafından yakalama çıkarıldığını (basından) öğrendim. Şu an B.köy dışındayım, en kısa sürede (savcılığa) gelmeye çalışıyorum.

NE OLMUŞTU

Geçtiğimiz hafta içerisinde yargıda tahliye krizi yaşanmıştı. 'Paralel yapı' soruşturması kapsamında tutuklanan polis memurları ve Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı verilmişti. 29. Asliye Ceza ve 32. Asliye Ceza'nın aldığı bu karar büyük bir kaosa neden olmuştu. HSYK, olağanüstü toplanarak bu dairelerde görev yapan 2 hakimi görevden almıştı.

Ardından bu hakimler hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Tüm bu gelişmeler sonrası bugün bir flaş gelişme daha yaşandı. Tahliye kararına imza atan iki hakim için gözaltı kararı çıktı. Bu karar kapsamında 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik gözaltına alındı. 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer ise aranıyor.