Gündem Tahliye krizinde flaş gelişme

Tahliye krizinde flaş gelişme

Paylaş
Tahliye krizinde flaş gelişme

Hidayet Karaca ve bazı polislerin de aralarında bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren eski 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Hakim Metin Özçelik tutuklandı.Tahliye kararı veren ikinci hakim Mustafa Başer'in ise arandığı öğrenildi.

Hidayet Karaca ve bazı polislerin de aralarında bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren 2 hakim hakkında gözaltı kararı çıktı. İki hakim dosya üzerinden tutuklanma talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Başsavcılığın, bu gelişme üzerine iki hakim hakkında gözaltı kararı verdi. Metin Özçelik Bakırköy Adliyesi'nde gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Tahliye kararı veren ikinci hakim Mustafa Başer'in ise arandığı öğrenildi.



HAKİM ÖZÇELİK: HALEN HAKİMİM, GÖZALTINA ALMA HAKLARI YOK

Saat 18.30 sıralarında avukatı Önder Durdu ile birlikte Bakırköy Adliyesi'ne gelen Hakim Metin Özçelik, gazetecilere açıklamada bulundu.

Özçelik, şunları söyledi: "Emniyet'ten bir davet alarak, Terörle Mücadele'den bir komiser aradı, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden beklendiğim söylendi. HSYK Başmüfettişliği'nin bir yazı gönderdiği ve benim ifademin alınmasının istendiğini söyledi. 'Gözaltı kararı yok' dedi. Ama basında da evrak üzerinden sorguya sevk edildiğim ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sorgu için beklendiğim şeklinde haberler var. İçeri girince göreceğiz. Ben şu anda görevli İstanbul hakimiyim. Zaten yargıda böyle bir gözaltı kararı, sorguya sevk kararı falan, şu ana kadar hiç ben hukukçu olarak ne okudum, ne duydum, ne gördüm. Bu da böyle bir ilk olacak zannediyorum. Ben halen hakimim, bu nedenle ağır cezalık suçlar ve suçüstü dışında hakkımda gözaltı kararı verilemez. İçeride göreceğiz ne olduğunu. Ben bir karar verdim, hukuki bir karar verdim. Gerekçelerini belirttim. Onun dışında yani ben o kararın sonuna kadar arkasındayım. Gerekçelerini izah ettim. Bunun dışında da söyleyebilecek başka bir şey yok."

AVUKATI: BÖYLE BİR UYGULAMAYA ŞİMDİYE KADAR RASTLAMADIK


Avukat Önder Durdu da, müvekkilinin kararının hukuk çerçevesinde bir karar olduğunu savunarak, "Bu uygulama da Türk hukuk tarihinde karşılaştığımız bir uygulama değil. Açıkçası net bir bilgimiz de yok. İçeri girdiğimizde biz de öğreneceğiz" dedi.

ADLİYEDE BAŞSAVCI VEKİLİNDEN SERT ÇIKIŞ

Öte yandan henüz gözaltına alınmadan önce hakim Metin Özçelik akşam saatlerinde Çağlayan Adalet Sarayı’na geldi. Metin Özçelik, adliyede bulunan basın odasına uğrayarak, gazetecilere, "Odamı topladım. Sizinle de vedalaşmaya geldim” dedi. Özçelik, gazetecilerle kararı hakkında sohbet ederken adliyenin idari işlerinden sorumlu başsavcı vekili Hacı Hasan Bölükbaşı ve bir grup polis basın odasına geldi. Bölükbaşı, odanın kapısını açarak, ‘Burayı boşaltın. Burada basın açıklaması yapılamaz.Yapacaksanız çıkın dışarda yapın” dedi.

Bölükbaşı'nın uyarısı üzerine Özçelik "Çıkıyorum başsavcım" diyerek çantasındaki yazılı açıklamaları basın mensuplarına dağıttı. Bu sırada Bölükbaşı yanındaki polislerle birlikte basın odasından ayrıldı.

ÖZÇELİK: KARARIM HUKUKİ


Kararının arkasında olduğunu belirten Özçelik, “Kararım tamamen hukukidir. Türkiye ’de yaşananlar uzun süre sürdürülebilir bir durum değil. Türkiye’ye hukuk geri geldiğinde, şu an bu kararları verenler arkasında durabilecek mi? Umarım onlar da hukuki olarak kararlarını savunabilirler. Bu az önceki olay bile Türkiye’nin şu andaki geldiği durumu gösteriyor” dedi.
Özçelik, bu sözlerinin ardından gazetecilerle tokalaşarak veda etti. Bu gelişmenin ardından da Özçelik gözaltına alınarak, tutuklanma talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

ZEKERİYA ÖZ: HAKİMİN GÖZALTINA ALINMASI SUÇTUR


Savcı Zekeriya Öz ise Twitter hesabından attığı tweetlerle iki hakimin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Öz şu tweetleri attı: