Yaşam Tahtadan kemik yapıldı

Tahtadan kemik yapıldı

Paylaş
Tahtadan kemik yapıldı

Bilim adamları tıpta çığır açacak bir başarıya imza attı

Isıyla kimyasını değiştirdiler

İtalya’nın Faenza kentindeki Istec Biyoseramik Laboratuvarı’ndaki bilim adamları, insan sağlığı için hayati bir üretimde bulundu. Bilim adamları, bambu ağaçlarından elde ettikleri tahtaları iri parçalara böldü.

Bunları ısı yardımıyla içindeki su ile proteinden arındırdılar. Sonra da kalsiyum ve karbon ekleyip tekrar ısıttılar. Böylece tahta, kimyasal olarak kemikten ayırt edilemeyen bir madde haline geldi. Bilim adamları, “Elde edilen bu kemiklerin hayvanlara naklinde başarı sağlandı” açıklamasını yaptı.

Doğal, kolay ve ucuz

Bilim adamları şöyle devam etti: “Doğal kemik kadar sağlam ve uzun ömürlü olan tahta kemikteki gözenekler ile kanallar, günümüzde ameliyatlarda kullanılan titanyum kemiklerde yok.

Bu nedenle insan dokusuna daha uygun ve vücutla bütünleşmesi daha kolay olacak. Tahtadan üretilen bu kemikler, kemik dokusu yenilenme yeteneğini kaybetmiş hastalarda kullanılabilir.”

Avrupa Birliği’nin de desteklediği bu araştırmanın umutları artıran bir diğer özelliği malzemenin doğal, işlemlerin ucuz ve kolay olması.

Haberin Devamı