Yaşam TAI’nin yeni İHA’sı ortaya çıktı

TAI’nin yeni İHA’sı ortaya çıktı

Paylaş
TAI’nin yeni İHA’sı ortaya çıktı

İşte çift motorlu yeni insansız hava aracı üzerinde çalışan TAI’nin iki motorlu İHA'nın detayları...

Son dönemlerde SİHA’larıyla gündemde olan TAI, çift motorlu yeni bir insansız hava aracı geliştiriyor. Yeni İHA, yüksek oranda faydalı yük taşıma imkanına ve orta irtifada uzun süre havada kalabilme özelliğine sahip olacak.

Tamamen yerli imkanlarda geliştirilmesi hedeflenen araç, keşif, gözetleme, arama-kurtarma, sinyal istihbaratı ve muharip görevler için kullanılabilecek.


UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLECEK


3 boyutlu çizimleri ortaya çıkan aracın, iki adet pervaneli motoru bulunmakta. Ön tarafında ASELSAN tarafından üretilen kamera, arka tarafında uydu bağlantı sistemi bulunan araç, TURKSAT uyduları üzerinden uzaktan kontrol edilebilecek. Bu sayede uzun mesafeli görevlerde sorunsuz kullanım imkanı sağlanmış olacak.


YERLİ MOTOR KULLANILACAK


Araç, MALE (Medium Altitude Long Endurance) sınıfı olması sayesinde 20 bin feet yükseklikte yani 6.600 metrede güç kaybı yaşamadan görevini yerine getirebilecek. Uçakta kullanılacak olan motor, TEI tarafından geliştirilen PD170 motoru kullanılacak. ANKA için geliştirilen PD170, 20 bin feet (yaklaşık 6 bin 600 metre) irtifada 170 beygir güç üretecek. Yüksek irtifada ise pervaneli motorların güç kaybı meydana geliyor. 30 bin feet yani 10 bin metrede planlanan güç üretimi ise 120 beygir. TEI mühendisleri, motorun küçük modifikasyonlarla gücünü 210 beygire kadar yükseltebilecek.

Türkiye’de tasarlanan ve üretilen iki adet motora sahip olacak olan yeni İHA, 750 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Elektro-optik ve geniş alan gözetleme kameraları, sentetik açıklık radarı, iletişim istihbarat sensörleri gibi pek çok ekipman araca entegre edilecek.

Uçağın testlerinin ne zaman başlayacağı ve ne zaman hizmete gireceği henüz bilinmiyor. Ancak, PD170 motorunun seri imalata 2018’de başlanması, teslimatların ise 2019’da gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu nedenle uçağın da benzer tarihlerde testlerine başlanması ve kullanıma sunulması gündemde.

Haberin Devamı