Ekonomi Taksi plakası taksiciye

Taksi plakası taksiciye

Paylaş
Taksi plakası taksiciye

Türkiye'de son yıllarda yüksek fiyatlarla alınıp satılması nedeniyle asıl işi taksicilik olmayan yatırımcıların da önemli bir gelir kapısı olarak gördüğü taksi plakalarını, başka mesleğe sahip olanlar artık alamayacak

Taksi plakaları, sabit kira getirisi olması nedeniyle yatırımcılar açısından hem güvenli, hem de değer kazandıran bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Yatırımcıları arasında en fazla doktor ve futbolcuların yer aldığı taksi plakaları, artık sadece mesleği "taksici" olanlara kazanç sağlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME), 12 Mart’ta aldığı karara göre, taksi plakasına sahip olmak isteyenlerden "şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçtiği ve sürekli olarak icra ettiği" şartı aranacak. Buna göre, başka bir mesleğe sahip olanlar taksi plakası satın alamayacak. Dolayısıyla plakayı alacak kişiden, Vergi Dairesi’nden "başka bir işte çalışmadığına" dair belge istenecek.

'BİR DOKTOR YA DA FUTBOLCU, TAKSİCİLİKLE NE KADAR İLGİLİ'

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UKOME kararının yerinde olduğunu belirterek, bunun uzun zamandır beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Taksi plakasının yatırım aracı olarak kullanılmasından rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Uğur, mesleklerine zarar veren uygulamanın kaldırılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Uğur, kararla birlikte mesleki kalitenin artacağını dile getirerek, "Bizim isteğimiz, bu işi, sahiplenenlerin yapması. Meslek ve hizmet kalitesini ancak bu şekilde yükseltebiliriz. Sadece bu işten ekmek yiyen kişiler, bu mesleği yapmalıdır. Çünkü kendini kalıcı olarak gören taksici, müşterisine daha yüksek hizmet sunacaktır. Bir doktor ya da futbolcu, taksicilikle ne kadar ilgili? doğrusu bilemiyorum" diye konuştu.

'TAKSİCİLER, DOKTGORLUK YAPSA OLUR MU?'

İTEO Başkanı Uğur, UKOME’nin kararı üzerine artık kimsenin "taksicinin ekmeğine göz dikemeyeceğini" belirterek, herkesin işini yapmasının hem kendileri için hem de ülke için daha faydalı olacağını aktardı.

Karara göre, plakayı alacak kişinin artık araştırılacağını ifade eden Uğur, şunları söyledi:

"Eskiden bir kişi plaka alacağı zaman gelip bizden taksici olduğuna dair belge istiyordu. Biz de veriyorduk. Aldığı belgeyi büyükşehir belediyesine götürerek, plakayı alabiliyordu. Oysa ’taksicidir’ diye yazı verdiğimiz bazı kişilerin taksicilikle alakalarının olmadığını biliyorduk. Ancak elimizden bir şey gelmiyordu. Ama şimdi kararla birlikte o belgeyi vermemiz için plakayı alacak kişiden Vergi Dairesi’nden, başka bir işte çalışmadığına dair belge getirmesini isteyeceğiz. Bunu getiremeyenlere plaka alımı için izin verilmeyecek. Taksiciler doktorluk yapsa nasıl olur acaba? Ameliyatlara girse hasta muayene etse... Ya da futbolcu olarak sahaya çıksa... Bir filmde oynasa veya albüm çıkarsa... Hiç uygun olur mu? Bu nedenle lütfen taksiciliği de taksicilere bıraksınlar. Ekmeğimizden ellerini çeksinler. Taksicilik rant kapısı değil, ekmek kapısıdır. Kimse ekmeğimiz üzerinden rant devşirmeye kalkışmasın."

Haberin Devamı

Uğur, meslekte kalıcı olmayanlar nedeniyle hizmet kalitelerin yükseltmekte zorlandıklarını vurgulayarak, bu işin rant kapısı olmaktan çıkarılmasının mesleğin geleceği adına önemli bir adım olduğunu kaydetti.

AA