Ekonomi Taksici-UBER geriliminin perde arkası: Otuz milyarlık pazar

Taksici-UBER geriliminin perde arkası: Otuz milyarlık pazar

Paylaş
Taksici-UBER geriliminin perde arkası: Otuz milyarlık pazar

UBER uygulamasının yaygınlaşması ile dünya genelinde de taksicilerin protesto gösterileri bitmek bilmiyor. Türkiye'de ise taksicilerin UBER'e olan tepkisi araç kurşunlamaya kadar vardı. Peki, Türkiye'de taksiciler UBER'e neden bu kadar karşı? İşte gerilimin perde arkası...

UBER sürücüleri ile taksi şoförleri arasındaki gerilim tırmanıyor. UBER sürücüleri, İstanbul'da son bir hafta içerisinde 3 kez taksicilerin saldırısına uğradı. Taksi şoförleri UBER'in korsan olduğunu ve haklarının gasp edildiğini söylerken, UBER bu suçlamayı kabul etmiyor. UBER uygulamasının yaygınlaşması ile dünya genelinde de taksicilerin protesto gösterileri bitmek bilmiyor. UBER kimi Avrupa ülkesinde yasaklanırken, kimisinde serbest bırakılıyor. Ortada bir gerçek var: UBER sürücüleri ile taksi şoförleri arasındaki gerilim çığrından çıkmaya başladı.


TAKSİCİLER RAKİP İSTEMİYOR


İstanbul'da UBER aracını kurşunlamaya kadar varan kavganın arka planında pazar kaygısı var. Taksi plakası 1.6 milyon lira, toplam değeri 30 milyar lira. Yıllık cirosu 5 milyar liraya ulaşan taksiler, rakip istemiyor.

PAZAR KIZIŞTI


Teknoloji şirketi UBER'in Türkiye'deki sürücü sayısı 5 bine ulaşınca pazar kızıştı. Ayda 7 bin 500 lira plaka kirasını işletme maliyei de eklenince taksicinin kazanç için ayda 14 bin lira ciroyu geçmesi gerekiyor.


Taksici dehşeti devam ediyor: Bıçakla Uber'e ve müşterisine saldırdı

UBER XL'DA KAZANÇ 5 BİN LİRA


Taksici esnafı milyon liralık plaka yatırımı yaparken, sürücü vergi ödüyor. UBER XL'de ise vergi yok, aylık kazanç 5 bin lira. (Habertürk)

Haberin Devamı