Şirin Sever Taksicilere öfke kontrolü eğitim
HABERİ PAYLAŞ

Taksicilere öfke kontrolü eğitim

Haberin Devamı

Cep telefonundan taksi çağırma uygulaması BiTaksi, geçtiğimiz haftalarda bir şoförün müşteriye saldırması nedeniyle gündemdeydi. Genelde güvenli bulunduğu için kullanılan bu uygulama, haklı olarak soru işaretleri yarattı. Bir kaza sonrası kendisini şikayet eden müşterilerini takip ederek kaçıran ve saldıran taksinin şoförü üyelikten anında çıkarıldı ama ‘BiTaksi güvenli mi?’ tartışmaları aldı başını gitti.

Geçen gün BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur ve BiTaksi Operasyon Direktörü Bülent Çağlar’ı dinledim ve olan biteni sordum... Öncelikle söyledikleri şey şu… BiTaksi uygulamasını indiren kullanıcı sayısı 2 milyon. Üye olan taksici sayısı 22 bin. Bu kadar taksicinin ve müşterinin eşleşmesinde maalesef kazalar yaşanabiliyor. Ama meseleye “Oldu işte, n’apalım” diye bakmıyorlar, hemen teknik güncellemeler yapmışlar.

Buna göre müşteriyi, bir ya da iki yıldız verdiği, yani hizmetinden memnun kalmadığı şoförle bir daha asla eşleştirmiyorlar. Bu yeni bilgi. Ekliyorlar: “4 yılda 22 bin sürücü kaydetmişiz. 12 bin kişi sistemde. 10 milyonu aşkın da yolculuk yaptık; polise intikal eden tek olay buydu. Zaten en ufak sorun yaşadığımız sürücüyü de sistem dışına çıkarıyoruz.” En önemli gelişme de taksicilere artık öfke kontrolü eğitimi vermeleri. Detaylar aşağıda...

Taksicilere öfke kontrolü eğitim

Tükenmişliği Meryem’den öğreniyorlar

BiTaksi’ye üye taksiciler mart ayından itibaren öfke kontrolü eğitimi almaya başladı. Tıp doktorlarından alınan, tamamen profesyonel bir eğitim bu.

■ Üç kurluk bu eğitimde üç başlık var: Müşteri ilişkileri. Öfke ve stres kontrolü. Vücut dili ve konuşma.

■ Bir taksici bir günde ortalama 20-25 kişiyle muhatap oluyor. Taksici müşteri tiplerini bilip tanıyıp, onlara göre davranmak zorunda. Nasıl oturduğundan nasıl hitap edeceğine, nefes kontrolüyle öfkeyi azaltmaktan müşterinin nabzına göre davranmaya kadar her şeyi öğreniyorlar.

Kep atacaklar!

■ 12 bin aktif sürücünün hepsinin bu eğitimi almasını istiyoruz. Şimdilik 300 kişi bu eğitimi aldı. Sene sonunda bin sürücü bu eğitimi almış olacak. Bu işe 100 bin lira civarında bütçe ayırdık.

■ Eğitimde tükenmişlik sendromuna dair şeyler de anlatılıyor. Bu sendrom ilk onda çıktığı için Meryem Uzerli’den örnekler veriliyor. Yorgunluk, bıkkınlık başladıysa neler yapabilirler, nasıl önlem alabilirler hepsini detaylı şekilde öğreniyorlar.

■ İlk mezunlar 21 Mayıs’ta kep atacak, diploma alacak. Herkes bu eğitimden memnun.

Taksicilere öfke kontrolü eğitim

Hızlı tren uçağa on basar!

Çok çok küçükken trene binmiştim, sonra hiç olmadı... Sonunda cumartesi sabahı kendimi hızlı trenle Eskişehir’e giderken buldum. İlk kez tren görmüş masum köylü tadındaydım. Neler mi gördüm...

■ Hızlı tren ne keyifli, ne rahatmış meğer. Ankara’ya gitmek için de, uçaktan on kat iyi çözüm, çok net! Fiyat da uygun. VIP vagon 120 TL, normal yer 45 TL.

■ Koltuklar uçaktan daha rahat, çünkü aralıkları çok geniş. Sadece VIP vagonda değil, diğer bölmelerde de durum aynı.

■ VIP vagonların yemekli olanı da var (150 TL), sadece sandviç-çay-kahve ikramı olanlar da. Minik bir kafetarya da mevcut.

■ Müthiş yol manzaraları izlemek cabası.

■ Elektronik aletleri kapatmak yok, güvenlik anonsları yok. Yani uçaktaki gereksiz telaştan, rötarlardan eser yok!

■ Telefonla rahat rahat konuşmak da, duraklarda sigara molası da mümkün.

■ Arada “Kendi aranızda alçak sesle konuşun” ya da “Ayakkabılarınızı çıkarmayın” anonsları yapıldı. İşte o anlarda bizde de kahkaha tavan yaptı!

■ Hızlı tren Adapazarı’ndan sonra hızlanıyor. İşte o zaman zevkli oluyor.

Taksicilere öfke kontrolü eğitim

Nükhet Duru ile stand up

Uzun zaman sonra ilk kez cuma akşamı Nükhet Duru’yu izledim Zanzibar sahnesinde. Eski şarkıları ve müthiş sesiyle kulakların pasını sildi, cilveli halleriyle ‘kadın nasıl olunur’ gösterdi, anıları ve anlattıklarıyla ‘komik kadın’ dedi, güldürdü. Müzik ziyafeti zaten müthişti ama Nükhet Duru sadece şarkı söylemedi, stand up yaptı.

Bunun için de tiyatrocu Uğur Uludağ’la çalışmaya başlamış. Sahnede anlatılanların bir kısmı Uğur Uludağ’ın kaleminden çıkıyor. Hele ‘O Ağacın Altı’ şarkısını değiştirince kahkahalar koptu. İşte yeni versiyonu

Beni like’lıyor musun?

“Gölgesinde mevsimler boyu yazıştığımız Dudağımızı büzerek selfie’ler çektiğimiz Kimi özgün, kimi arak resimler koyduğumuz Instagram’daki fotomu şimdi bekliyor musun? Görür görmez anında beni like’lıyor musun?”

Şu ara en heyecanlı

■ Tarkan’ın yeni albümü

■ MFÖ’nün yeni albümü

■ Deniz Seki’nin yakında tahliye olması

■ ABD Başkanı Trump’ın “Egzersiz erken öldürüyor” sözleri!

■ Beyaz’ın yeniden her hafta program yapması

■ Fransa’nın yeni First Leydi’si Brigitte Trogneux’nun kocası Macron’dan 24 yaş büyük olması, algıları yerle bir etmesi, kadınlara umut vermesi.

MAKARA

Eğer cinler, biz ‘3 Harfliler’ dediğimizde bunu anlamayacak kadar gerizekalıysa; zaten onlardan korkmaya gerek yok!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder