Gündem Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yangının sebebiyle ilgili rapor yayınlandı

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yangının sebebiyle ilgili rapor yayınlandı

Paylaş
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yangının sebebiyle ilgili rapor yayınlandı

EPS Sanayi Derneği (EPSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yangına ilişkin, "Olay yerinde yaptığımız inceleme ve teknik değerlendirme sonucunda, alevlerin sirayet edip yayıldığı bina dış cephesinin ’havalandırma boşluklu giydirme cephe’ olarak tasarlanmış olduğunu ve bina dış cephesinde kesinlikle klasik bir mantolama sistemi olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Isı yalıtım levhaları üzerinde mantolama uygulamalarının aksine herhangi bir sıva katmanı uygulaması yapılmamış ve ısı yalıtım levhaların üstü çıplak bırakılmıştır" değerlendirmesini yaptı

EPS Sanayi Derneği (EPSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, son yıllarda meydana gelen ve bina dış cephelerinde yayılan yangınlarda, bina dış cephesinin havalandırma boşluklu giydirme cephe olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu tip giydirme cephelerin, dış cephe kaplamalarının kendine ait bir karkasa demir/çelik iskelete mekanik olarak sabitlendiğini ifade eden Erdem Ateş, "En dış yüzeyde yer alan cephe kaplaması malzemesi (örneğin cam, kompozit ahşap panel, kompozit metal panel vs.) ile taşıyıcı perde duvar veya dolgu duvar arasında havalandırma boşluğu bırakılan cephelerdir. İşte bu bahsi geçen havalandırma boşluklu giydirme cepheler, yönetmeliğe aykırı şekilde, en son dış yüzey katmanı olan kaplaaları yanıcı malzemeler ve bu cephe tipi için yanlış olan malzemeler kullanılarak, yanlış detay uygulamaları ile bu hastanede olduğu gibi teşkil edildiğinde bu tür istenmeyen olayların yaşanması kaçınılmaz olabiliyor" bilgisini verdi.


'LEVHALARIN ÜSTÜ ÇIPLAK BIRAKILMIŞ'


Yangınla ilgili EPSDER teknik uzmanlarıyla olay yerinde inceleme ve değerlendirme yaptıklarını belirten Erdem Ateş, şunları kaydetti:

"Olay yerinde yaptığımız inceleme ve teknik değerlendirme sonucunda, alevlerin sirayet edip yayıldığı bina dış cephesinin havalandırma boşluklu giydirme cephe olarak tasarlanmış olduğunu ve bina dış cephesinde kesinlikle klasik bir mantolama sistemi olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Çelik konstrüksiyon karkasa, mekanik yolla yangına tepki sınıfı bu bina için uygun olmayan ahşap esaslı kompozit bir cephe kaplama malzemesi tespit edilmiştir. Katlar arası cephe üzerinden alev geçişini önlemek için döşemeler ile dış cephe kaplamaları hizalarında yangın dayanımı sağlayacak önlemler alınmamıştır. Isı yalıtım levhaları üzerinde, mantolama uygulamalarının aksine herhangi bir sıva katmanı uygulaması yapılmamış ve ısı yalıtım levhaların üstü çıplak bırakılmıştır. Bahsi geçen dış cephe kaplaması ile çıplak haldeki ısı yalıtım levhaları arasında, baca etkisi yapan oldukça derin bir havalandırma boşluğu bırakılmıştır. Çelik konstrüksiyon karkasın arkasına, bina duvarları üzerine sadece öbekleme yöntemi ile herhangi bir çerçeve yapılmaksızın ısı yalıtım ürünleri yapıştırılmıştır."

AA