Gündem Taksim'de eylemcilere büyük şok

Taksim'de eylemcilere büyük şok

Paylaş
Taksim'de eylemcilere büyük şok

'Ölümler durdurulsun' eylemi sırasında tramvayın hareketini sağlayan 600 voltluk elektrik teli göstericilerin ortasına düştü; facianın eşiğinden dönüldü

KEKS, DİSK, TTB, TMMOB, Halk Evleri, Devrimci İşçi Partisi'nin da aralarında bulunduğu çeşitli sendika ve sivil toplum örgütü üyesi yaklaşık 200 kişi tarafından 'Ölümler durdurulsun' başlıklı bir gösteri gerçekleştirildi

Grup, "Ölümler Durdurulsun" yazılı pankart "Yaşasın halkların kardeşliği", "Tecriti kaldırın", "Barış için anadilde eğitim", "Kürt sorununda demokratik çözüm" dövizleri ile Azadiya Welat, Özgür Gündem ve Atılım Gazeteleri taşıdı. Grup sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Ölüm değil çözüm istiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Oturma eylemi yapan grup adına basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Dönem Sözcüsü Mustafa Turgut okudu. Cezaevlerinde 12 Eylül’de başlayan açlık grevinin 51’inci gününe girdiğini belirten Turgut, "63’ünün ölüm sınırında olduğu, yaklaşık 650’nin üzerinde mahpusun açlık grevini sürdürdüğü ve her hafta yeni katılımların olduğu anlaşılmaktadır.

Açlık grevlerinin girdiği bu kritik aşamada başta hükümet olmak üzere herkesi sorumlu davranmaya çağırıyor, bedenini açlığa yatırmış insanların ölmemesi için taleplerine kulak tıkanmamasını, barış ortamının daha da zorlaştırılmamasını bekliyoruz. Sürecin gerekliliklerini yerine getirmedikleri takdirde olacak her türlü olumsuzluktan ve ölümden sorumlu olmaktan kurtulamayacaklarını buradan bir daha haykırıyoruz. Bizler bu noktada üzerimize düşen bütün sorumluluklarını sonuna kadar yerine getireceğimizi buradan ilan ediyoruz" dedi.

ŞANS ESERİ KİMSEYE ZARAR VERMEDİ


Grup açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaptı. Eylemin bitmesine yakın Taksim-Tünel seferi yapan Nostaljik Tramvay hattının çalışmasını sağlayan elektrik tellerinden biri belirlenemeyen bir nedenle koptu. Ateş çıkarıp yere düşen 600 voltluk tel grubun ortasına düştü. Tel şans eseri kimseye zarar vermedi. Eylemciler oturma eylemini sonlandırarak telin düştüğü yerden uzaklaştı.

Çevre güvenliği alan vatandaşlar durumu BEDAŞ’a bildirerek elektrik akımının kesilmesini sağladı. Ancak grup bir süre sonra tekrar aynı yerde oturma eylemi yaptı. Yaklaşık bir saat süren oturma eylemi gerçekleştiren katılımcılar okunan marşın ardından alkışlar eşliğinde dağıldı.

GAZETECİLERDEN 24 SAAT AÇLIK GREVİ

Bu sırada Galatasaray Meydanı’na ikinci eylemi yapmak için ‘Dışarıdaki Gazeteciler’ isimli grup geldi. Yaklaşık 50 kişilik grup yerdeki tele rağmen oturma eylemi yaptı. Grup, "Ölüm haberi yapmak istemiyoruz" yazılı pankart ve dövizler açtı.

Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazeteleri taşıyan grup sık sık "Ölüm değil çözüm istiyoruz","Ölüm haktır engellenemez","Devrimci tutsaklar onurumuzdur" şeklinde sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasını ETHA editörü Arzu Demir okudu. Demir’in yaptığı açıklama sonrası grup üyeleri oturma eylemi yaptı. Bu sırada Tramvay seferinin 2 saat önce bitmesine neden olan teller gelen görevliler tarafından yerden kaldırıldı. Gazeteciler Grup Bantista’nın söylediği marşlar eşliğinde oturma eylemi yaparken görevliler de telleri onarma işlemine başladı.

Taner YENER-İSTANBUL,(DHA)