Gündem Taksim'de tarihi gün

Taksim'de tarihi gün

Paylaş
Taksim'de tarihi gün

Taksim'de tarihi gün

İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları yaşanan küçük arbedeler dışında olaysız tamamlandı. 1 Mayıs Komitesi, Taksim saat 15.00 itibariyle sona erdiği anonsunu yaptı. Anonsta ayrıca, işçilerin alanı boşaltmaları istendi.

Haberin Devamı

Bu arada etkinliğin düzenlendiği Taksim meydanında biri 10 biri 11 yaşında 2 erkek çocuğu da kayboldu.

ON BİNLER TAKSİM'E AKIN ETTİ

Sabahın erken saatlerinden itibaren katılımcılar önceden belirlenen buluşma noktalarına akın etti. Saat 10:00'dan itibaren kortejler 3 ayrı güzergahtan Taksim' doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık sloganlar, şarkılar, davullar eşliğinde 1 saatlik yürüyüşün ardından polis kontrol merkezlerinden geçerek alana giren kalabalıklar, Taksim'de 1 Mayıs kutlamanın mutluluğunu yaşadı.

1 Mayıs kutlamaları programı İstiklal Marşı'nın okunması ile başlandı. Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs 1977'de düzenlenen saldırıda yaşamını kaybedenler anılarak, buraya karanfiller bırakıldı.

Daha sona Çok Dilli Koro adı verilen koro Timur Selçuk'un çaldığı piyano eşliğinde 1 Mayıs Marşı'nı Türkçe ve Kürtçe okudu. Alandakilerin de şarkılara eşlik ettikleri ve halay çektikleri görüldü.

Haberin Devamı

Kutlama töreni, konfedersyon başkanlarınını konuşmalarıyla devam edecekti. Ancak sıra Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya geldiğinde gerginlik yaşandı. Bir grup işçinin tepkisi üzerine Kumlu konuşmasını yapamazken, alandan da ayrılmak zorunda kaldı.

1 Mayıs Komitesinin de moralini bozan bu durum, alanda da etkisini gösterdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren dışında diğer konfederasyon başkanları, programda öngörülmesine rağmen kürsüden konuşma yapmadı.

Komite, saat 15:00'te kutlamaların sona erdiğini belirterek alanın boşaltılmasını istedi.

SANATÇILAR DA KORTEJLERLE YÜRÜDÜ

Aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Ezel Akay gibi isimlerin de olduğu pek çok sanatçı kutlamalara katılıyor.

SPORCULAR VE TARAFTARLAR DA ALANDA

1 Mayıs kutlamalarına KardemirKarabükspor futbolcularının yanı sıra, taraftarlar da katıldı. Genç Fenerbahçeliler ve Beşiktaş Çarşı grupları da pankartlarıylan Taksim'de.

140 BİN KİŞİ KATILDI

İstanbul Valisi Muammer Güler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne yaklaşık 140 bin kişinin katıldığını ve 2 kişinin hafif şekilde yaralandığını, 20'ye yakın kişinin ise durumlarının incelenmesi amacıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

MEYDANIN HER NOKTASI ARANDI

Taksim Meydanı’nda alınan önlemler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi. Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan tüm yollar, araç trafiğine kapatıldı.

Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı.

Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti.

Bu arada, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi önünde konuşmaların yapılması amacıyla bir platform oluşturuldu.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer aldı.

Haberin Devamı

Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı’na çıkan yollar ve güzergahlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları "MOBESE" ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izlendi.

Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletti. Harbiye Askeri Müzesi bahçesinde de askeri birlikler takviye kuvvet olarak hazır tutuldu.

1 Mayıs Türkiye'de nasıl kutlandı...