Gündem Taksim'de üzücü gerginlik

Taksim'de üzücü gerginlik

Paylaş
Taksim'de üzücü gerginlik

Bir grup, Mustafa Kumlu'nun konuşmasını engellemek için kürsüye yöneldi. Tartışma fazla büyümeden yatıştırıldı

TÜRK-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konuşma yapacağı sırada çoğunluğu TEKEL işçisi olan grup tarafından prostesto edildi. Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Mustafa Kumlu, “Konuşmayalım, o zaman niye geldiniz” dedi. Aralarında az sayıda itfaiye işçisinin de bulunduğu grup, platforma çıkmak istedi. Gruptakiler, 'Kahrolsun sendika ağaları” diye bağırdı ve Mustafa Kumlu'ya ayakkabı ile pet su şişesi attı.

Haberin Devamı

1 Mayıs Tertip Komitesi görevlilerinin engellemesine rağman gruptakiler platforma çıktı. Yanındakiler ile BDP Milletvekili Sırrı Sakık, Mustafa Kumlu'yu planformdan indirdi. Koşuşturma sırasında arada bulunan bariyerler devrildi. Mustafa Kumlu, platformun arka tarafında kalan AKM'ye götürüldü. AKM'nin kapısı kırılarak Mustafa Kumlu içeri sokuldu.

Gruptakiler, Mustafa Kumlu ve kaçıranları takip etti. Kovalamaca AKM içinde de devam etti. Mustafa Kumlu ile yanındakilerin hafif şekilde yaralandığı ileri sürüldü. Mustafa Kumlu AKM'nin arka kapısından kaçırıldı. Atılan taşlar yüzünden AKM'nin bazı camları kırıldı. Yaşanan arbede sırasında SAĞLIK-SEN Genel Başkanı Mahmut Kaçar yere düştü ve kolunu kırdı.

Haberin Devamı

KUMLU: BİBER GAZIYLA SALDIRDILAR

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamasında yaşanan protestoyla ilgili, "Benim protesto edilmem hiç önemli değil, ama emek hareketinin birlik ve beraberliğine yönelik bu bozgunculuğu Türkiye emek hareketi adına kınıyorum" dedi.

Kumlu, yaşanan protestoyu "çok üzüntü verici bir durum" olarak niteledi.

Emekçilerin birlik ve dayanışmasının 100-150 kişilik bir grup tarafından sabote edildiğini belirten Kumlu, "Bu güzel şölene, bu büyük organizasyona gölge düştü" diye konuştu.

Emekçilerin 32 yıl sonra Taksim’de birlik ve beraberlik içinde bayram kutlamasına izin verilmediğini ifade eden Kumlu, "Benim protesto edilmem hiç önemli değil, ama emek hareketinin birlik ve beraberliğine yönelik bu bozgunculuğu Türkiye emek hareketi adına kınıyorum. Onların emek hareketine bir katkısı olamaz, emek hareketine katkı sağlayamayacaklara da emekçi denilmez" dedi.

Kumlu, "Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı’na biber gazıyla saldırmıştır" dedi.

Taksim’deki kutlamada bir grubun kürsüyü işgal ederek, şahsına yönelik saldırıda bulunduğunu söyleyen Kumlu, bu sırada ellerinde biber gazı olan bazı kişilerin kendisine gaz sıktığını ifade etti. Kumlu, etrafındakilerin korumasıyla herhangi bir zarar görmediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Mustafa Kumlu, "Şahsıma yönelik saldırıda zarara uğramadım ama arkadaşlarım ve çevremdekilerin çoğu yaralandı" diye konuştu.
Yaşananların üzüntü verici olduğunu vurgulayan Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, "Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı’na biber gazıyla saldırmıştır. Bu, ne yazık ki demokrasi kültürünü ne kadar içimize sindirdiğimizin acı bir göstergesi olmuştur" dedi.

"GERGİNLİĞE NEDEN OLUNMAMASI AÇISINDAN GİTTİ"

Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Konfederasyon Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun, Taksim Meydanı’ndaki 1
Mayıs kutlamaları sırasında protesto edilmesiyle ilgili olarak, "Genel Başkanımız, alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi" dedi.

Büyükkucak, Mustafa Kumlu’nun konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada protesto eyleminin başladığını söyledi. Büyükkucak, şunları kaydetti:

"Pet şişeler atılmaya başlandı, hatta taşlar da atıldı. Biz de bundan nasibimizi aldık. Ortalık daha da gerilmesin diye Genel Başkanımızı geriye aldık. Buna rağmen protestolar devam etti. Kürsüye doğru çıkmaya başladılar. Çıkanlar İSKİ’nin taşeron işçileri, itfaiyeden atılan işçiler ve maalesef Tekel işçileri. Ortam daha fazla gerilmesin diye karar alındı ve Genel Başkan kürsüden inerek alandan ayrıldı. Şu anda da yolda zaten. AKM’nin oradan ayrıldı, 1. Bölge Temsilciliğine hiç gelmedi. Genel Başkanımız alanda bir gerginliğe neden
olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi."

Haberin Devamı

ATATÜRK ANITINA ÇIKTILAR

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarında sendikaların tepkisini çeken hareketler de yaşandı. Bazı kişiler Atatürk Anıtı’na tırmanarak pankart açtı. Tüm uyarılara rağmen anıta çıkan kişiler buna rağmen anıttan inmedi.

DİSK BAŞKANI ÇELEBİ EZİLİYORDU

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de hem bu tip eylemlere hem de anıtın önüne sendikaların ve partilerin ayrı ayrı çelenk bırakmasına tepki gösterek şunları söyledi:

"Çok yoğunluk var ama en azından çelenk koyma olayında biribirimizi itip kakmasaydık iyiydi. Bütün örgütlerin başkanları buraya gelecekti. Buranın bir siyasi şova çevrilmesine gerek yok. Örgütler olarak buraya gelecektik. Sendika başkanları gelecekti. Belirli bir siyasi partinin buraya gelmesi ve diğerlerinin engellemesi olmadı. Birçoğunun koruması var. Ben DİSK Genel Başkanı olarak eziliyordum. Bu bayramın anlamına uymadı. Buraya ilk defa çelenk konulmuyor, her 1 Mayıs’ta resmi olarak koyduk. Bugün birlikte kutlayalım istedik ama engeller buna takıldı. Konfederasyon başları olarak burada olsaydık daha iyiydi. Bazı burukluklar yaşıyoruz. 1 Mayıs’a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok. Biz yerimizi alacağız ve işçilerinin seslerini nasıl duyuracağını bütün Türkiye görecek."

Haberin Devamı

MECİDİYEKÖY'DE UFAK ARBEDE YAŞANDI

Mecidiyeköy’den Taksim Meydanı’na yürüyen korteje katılmak isteyen bir gruba izin verilmeyince kısa süreli arbede çıktı. DİSK ve KESK kortejinin yürüyüşü sırasında Mecidiyeköy’de korteje katılmak isteyen "Halk Cephesi" pankartı taşıyan bir grup ile işçiler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın yumruklaşmaya dönüşmesi üzerine yaşanan kısa süreli arbede, büyümeden önlendi.

22 BİN POLİS GÖREVDE

Taksim Meydanı çevresinde ise olası provokasyonlara karşı polis geniş güvenlik önlemi aldı. Malatya, Erzurum, Antalya, Adana, Şanlıurfa, Trabzon ve Gaziantep’ten 3 bin 500 polis önceki gün ve dün uçakla İstanbul’a geldi. İstanbul Valiliği İl Güvenlik Komisyonu böylece toplam 22 bin 361 polisi 1 Mayıs için görevlendirdi.

TURİSTLERE BARİYER ENGELİ

1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı’na çıkan yolların kapatılması nedeniyle turistler, kaldıkları otellere yürüyerek gitti. Dolapdere’deki bariyerlerin bulunduğu yere araçlarla gelen turistler, yolun kapalı olması nedeniyle bavullarını alarak Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçti.Bazı turistler bariyerlerin üzerinden atlayıp otellerine ulaştı.

ALANA İLK TEKEL İŞÇİLERİ GELDİ

Taksim Meydanı'nın ilk konukları Ankara'daki eylemleriyle dikkatleri üzerlerine çeken TEKEL işçileri oldu. Kutlamalar için İzmir’den gelen TEKEL işçileri, Cumhuriyet Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirip, slogan attı.

Bu arada, elinde bir kukla ve üzerinde "Katillerin de bayramı kutlu olsun" yazılı dövizle DİSK kortejine katılmak isteyen bir kişi, konfederasyon görevlileri tarafından, söz konusu yazı konsepte uygun olmadığı gerekçesiyle uzaklaştırıldı.

DHA