Ekonomi 'Taksit kısıtlaması psikolojiyi bozabilir'

'Taksit kısıtlaması psikolojiyi bozabilir'

Paylaş
'Taksit kısıtlaması psikolojiyi bozabilir'

Kredi kartı kullanımında taksit sayısına kısıtlamalar getiren düzenlemenin taslağı, tartışmalara neden oldu. Posta.com.tr'ye konuşan Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yeni düzenlemenin aniden hayata geçmesinin kredi kartı kullanıcılarının psikolojisini bozacağını savundu

Hikmet KARAKUŞ/POSTA.COM.TR ÖZEL

Haberin Devamı

hikmet.karakus@posta.com.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan, bireysel kredilere ilişkin düzenleme, tartışmaları da beraberinde getirdi. Taslağı kamuoyuna açıklanan düzenleme, kredi ve kredi kartlarının taksit sayılarına katı kısıtlamalar getiriyor. Yeni düzenleme ile genel taksit sayısı, 9 ay ile sınırlandırılıyor. Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenirken gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirme yapılmayacak. Elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili alışverişlerde ise, en fazla 6 taksit yapılabilecek.

'ZAMANINDA YAPILSAYDI AÇIK OLMAZDI'

Bazı uzmalar tarafından olumlu bazıları tarafından ise olumsuz olarak değerlendirilen düzenlemeye ilişkin Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun görüşüne başvurduk.

Haberin Devamı

Bankaların uzun yıllardır kişilerin gelir düzeylerine bakmaksızın yüksek limitli kredi kartları dağıttığını belirten Aydın Ağaoğlu, "Taksit sınırlaması yani borçlanmaya getirilecek kısıtlamalar yıllar önce kademeli olarak yapılmış olsaydı bugün hane halkları bütçesinde de ülkemiz bütçesinde de bu denli büyük cari açıklar oluşmayacaktı" dedi.

'TÜKETİCİ KREDİ KARTINA ALIŞTI'

2006'da çıkan 5464 sayılı Banka Harçları ve Kredi Kartları Kanunu'nda kredi kartı limitinin kişinin aylık gelirinin 4 katını aşamayacağına dair açık hüküm bulunduğunu hatırlatan Ağaoğlu, "Buna rağmen bankalar kredi kartı üzerinden sağladıkları yüksek faiz, komisyon ve kart aidatları nedeniyle yasayı hiçe sayarak kişilere gelirinin çok üzerinde limitler tanıdı. İnsanlar da gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarından eğitim, enerji ve akaryakıta kadar birçok ihtiyacını yüksek limit ve taksitli kredi kartları ile karşılamaya alıştı" dedi.

'ANİ HAMLE ZOR DURUMDA BIRAKIR'

Bu nedenle yaşam standardını kredi kartından sağladığı kaynaklarla sürdürmeye alışmış milyonlarca tüketicinin, aniden devreye girecek kısıtlamalardan olu diye konuştu.

'İNTİHARLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR'

Haberin Devamı

Yeni düzenlemenin kademeli olarak uygulanmasının bazen sonu intihara varan yüksek kredi kartı borçlarının önüne geçebileceğini belirten Ağaoğlu, hızlı bir geçişin ise psikolojik sorunlar yaratabiliceğini söyledi.