Ekonomi "Taksite sınır herşeyi etkiler"

"Taksite sınır herşeyi etkiler"

Paylaş
"Taksite sınır herşeyi etkiler"

"Taksite sınır herşeyi etkiler"

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, cari açıkla mücadele kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 24 aya varan kredi kartı taksitlerini 9 ayla sınırlandırmasının gündeme gelmesine ilişkin olarak, "Reçeteyi yavaş yavaş uygulamak lazım. Birdenbire bunu keserseniz işler düşecek. İşler düşünce insanlar işçi çıkartıyor" dedi.

Yüngül, Vestel ve Turkcell işbirliğiyle üretilen cep telefonuyla kontrol edilebilen akıllı klima Vestel Smart Plus’ın tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Vestel’in elektronik, Turkcell’in ise bilgi teknolojileri alanında çok iyi bir noktada olduğunu belirterek, otomotiv sektörüyle yaptığı benzetmede, "Bu konuda Türkiye’nin büyük avantajı var. Biz başlangıç olarak, otomobilcilerin 20 yıl önce başladığından çok daha iyi bir yerdeyiz. Bunu hem Türkiye hem tüm dünya görecek" şeklinde konuştu.

Klima konusunda başlayan işbirliklerini başka cihazlarla sürdüreceklerinin altını çizen Yüngül, yol haritalarında 5 seneyi rahatlıkla dolduracak ürünler bulunduğunu, Turkcell’le işbirlikleri kapsamında hayatı kolaylaştıran ürünleri piyasaya sunacaklarını, ev otomasyonu ve mobil platform ikilisinin çok değişik ürünlerin ortaya çıkarılmasına imkan tanıyacağını söyledi.

Yüngül, "Bu klima, belki şu an için lüks gelebilir ama emin olun kullanılmaya alışıldığında tıpkı otomobillerdeki otomatik camlar, mikrodalga fırınlar gibi bundan da vazgeçemeyeceğiz. Bunun, bir hayat kolaylığının başlangıcı olacağını düşünüyorum. Vestel’in bugün klima pazarında yüzde 14 payı bulunuyor. Bu akıllı ürün özelliğiyle de kısa vadede yüzde 20, 2015’te ise yüzde 30 pazar payıyla liderliği elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

-"2011 HEDEFİMİZ YÜZDE 17 BÜYÜMEK"-

Haberin Devamı

Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yüngül, cari açıkla mücadele için alınan önlemler kapsamında BDDK’nın kredi kartı taksitlerini 9 ayla sınırlamasının gündeme gelmesine ve bunun beyaz eşya sektörüne etkilerine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: "Bu her şeyi etkiler. Reçeteyi yavaş yavaş uygulamak lazım. Birdenbire uyguladığınız zaman bu her şeye yansıyor. Sonuçta bir iş dönüyor. İki tane büyük sorun var. Biri, ’cari açık’ deniyor. Doğrudur, halledilir. Öbürü de ’işsizlik’ deniyor. Şimdi birdenbire bunu keserseniz o zaman işler düşecek. İşler düşünce insanlar hemen işçi çıkartıyor. Bunu tatlı tatlı yapmak lazım. Biz bunlara zaten ülke olarak da alışık olduğumuz için, ’Hemen düşürelim vadeleri’ yanlış olur.

Belki doğrudur netice olarak, ama uygulamasının zaman içinde olması lazım." Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesinin satışlara etkisi konusunda Yüngül, en ufak bir şeyde satışların düştüğünü belirterek, genel olarak insanların borçlu olduğunu, ev, araba gibi uzun vadeli taksitleri bulunduğunu ve böyle bir durumda mutlaka bir yerden kısıntıya gideceklerini kaydetti.

Yüngül, konut kredilerinde alınacak tedbirlerin de pek çok sektör gibi beyaz eşya sektörünü de etkileyeceğini dile getirerek, önlem için erken olmadığını, ancak bunların belli bir plan dahilinde yavaş yavaş yapılmasının daha iyi olacağını söyledi.

2011 hedeflerine ilişkin olarak ise, şu anda fabrikalarının tam dolu çalıştığını, ileriye yönelik siparişlerin dolu olduğunu ifade eden Yüngül, "2011’de hedefimiz yüzde 17 büyümek" dedi.

-"GENEL KURUL VE TEMETTÜ İLE İLGİLİ UFAK GELİŞMELER VAR"-

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise, bilgi ve iletişim teknolojilerinde 15-20 yıl sürecek yeni bir dönem olan "mobil platform" döneminin başlangıcında bulunulduğunu belirterek, dünyada halihazırda 1,5 milyar olan internet kullanıcılarının 5-6 sene içinde 6 milyara çıkmasının beklendiğini anımsattı.

Yeni dönemde sim kart sayısının nüfusla sınırlı kalmayacağını ve dünyada 50 milyar cihaza sim kart takılacağının öngörüldüğünü söyleyen Ciliv, "Böylece otomasyonda gidecek çok yer olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ciliv, bu teknolojilerin kullanımının çevreye duyarlılık açısından da büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ciliv, makineden makineye (M2M) uygulamalardaki vergi sorununa ilişkin bir soru üzerine, devletin her sim karttan 40-50 lira aralığında bir vergi aldığını ve bunun sadece data için kullanılan kartlarda da geçerli olduğunu anımsatarak, "Bu, sektörün önünde bir engel ve maliyeti çok ciddi artırıyor. Maliye Bakanlığı’nın Gelirler İdaresi ile bu konuyu konuşuyoruz. Seçim de geride kaldı. Data kartlarıyla bu teknolojinin gelişmesi için bu engelin kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde diğer operatörlerle de birlikte çalışarak bu sorunu çözeceğimiz konusunda umutluyuz" diye konuştu.

Ciliv, bir soru üzerine de, "Genel kurul ve temettü ile ilgili ufak ufak gelişmeler var. Yakında açıklayacağız" dedi.

-VESTEL SMART PLUS-

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre, Vestel Smart Plus, GSM teknolojisi ile cep telefonundan kumanda edilebiliyor. Klimayı bir kısa mesajla uzaktan çalıştırmak ve ortamı istenilen sıcaklığa kavuşturmak mümkün oluyor.

Vestel Smart Plus’ın cep telefonuyla kumanda özelliği tüm operatörler için geçerli olurken, Turkcell kullanıcılarından ilk 3 yıl SMS ücreti alınmayacak. Klimaya kısa mesaj atıldığında, komutun iletilip iletilmediğine dair geri bildirim mesajı üretilecek. Vestel, ilk 3 yıl boyunca operatör ayrımı yapmaksızın 450 kısa mesaja kadar geri bildirim ücretini kendisi karşılayacak.

Haberin Devamı