Sağlık Talasemi testi çok önemli

Talasemi testi çok önemli

Paylaş
Talasemi testi çok önemli

Halk arasında Akdeniz Anemisi olarak Talasemi'yi önlemek için evlilik öncesi tarama testleri büyük önem taşıyor

Aydın Sağlık Müdürlüğü Hemoglobinopati Tanı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Bahar Deveci Eren, talaseminin dünyanın bir çok ülkesinde görülen, kandaki hemoglobin miktarının azalmasıyla seyreden kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu belirtti.

Hastalığa, özellikle Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanlar arasında yaygın olması nedeniyle ’Akdeniz Anemisi’ de dendiğini ifade eden Eren, "Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, tüm dünyada yaklaşık 270 milyon talasemi taşıyıcısının bulunmaktadır. Her yıl yaklaşık 300 bin hasta çocuk dünyaya gelmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR MİLYON 400 BİN KİŞİ TALASEMİ TAŞIYICISI

Akdeniz ülkesi olan Türkiye’de de talaseminin en önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Eren, Türkiye’de 1 milyon 400 bin kişinin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kişinin de talasemi hastası olduğunun bilindiğini belirtti.

Uygulanan ek tıbbi tedavi gereksinimleriyle beraber bir hastanın yıllık maliyetinin 12-15 bin dolar civarında olduğunun altını çizen Eren, hastalığın önceden tedbir alınırsa önlenebilecek bir hastalık olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı