Dünya Taliban başına 15 asker

Taliban başına 15 asker

Paylaş
Taliban başına 15 asker

NATO, Taliban'a karşı 2001'den bu yana en büyük operasyonu “Müşterek”i dün başlattı

Afganistan’da Amerikan askerlerinin liderliğindeki NATO güçleri, Helmand vilayetinin Marjah kentinde üslenen aşırı dinci Taliban güçlerine karşı dün sabah operasyon başlattı.

Afganistan’da savaşın başladığı 2001’den bu yana Taliban’a karşı girişilen en büyük operasyona, 4 bin Amerikan askerinin yanı sıra, aralarında Afgan, İngiliz, Danimarka, Estonya ve Kanada birliklerinin de yer aldığı 15 bin asker katılıyor. ‘Müşterek’ adı verilen operasyonda, 80 bin nüfuslu Marjah’taki 400-1000 kadar Taliban militanının ele geçirilmesi planlanıyor.

11 ÜS ELE GEÇİRİLDİ

Sabaha karşı yerel saatle 02.30’da (TSİ:00.00) başlatılan operasyonda ilk olarak yaklaşık 60 helikopterle bölgeye asker indirildi, daha sonra da tanklar ve muharip birlikler konuşlandırıldı.

Askerlerin Marjah bölgesine girmesinden hemen sonra Taliban militanlarıyla çatışmaların yaşandığı, 20 militanın öldürüldüğü, 11’inin de yakalandığı belirtildi.

Afgan ordusu operasyonun ilk saatlerinde Marjah’ın yüzde 70’inin temizlendiğini açıkladı. İngiliz Komutan Tümgeneral Nick Carter da Taliban’a ait 11 üssün ele geçirildiğini söyledi.

3 NATO ASKERİ ÖLDÜ

Ancak NATO güçlerinin, Taliban militanlarının döşediği bubi tuzakları yüzünden hızlı ilerleyemediği kaydedildi. Marjah’taki Taliban komutanı Molla Muhammed, sivillerin zarar görmemesi için geri çekilmeye başladıklarını belirtti.

Bir Taliban sözcüsü ise kasabadaki pozisyonlarını ve hakimiyetlerini koruduklarını söyledi. Operasyonda 3 NATO askerinin öldüğu bildirildi.

Operasyonun ardından, Taliban’ın lojistik merkezi ve uyuşturucu kaçakçısı şebekelerin karargahı konumunda olan bölgede hükümetin kontrolünün yeniden tesis edilmesi amaçlanıyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban’a silahlarını bırakma çağrısını yineledi.

Haberin Devamı